IMA HISTORIJSKI ZNAČAJ

Rijedak ručni sat Patek koji je pripadao posljednjem kineskom caru ide na aukciju

Rođen 1906. godine, Aisin Gioro Pu Ji je bio jedanaesti i posljednji monarh iz dinastije Ćing

Ručni sat Patek Philippe. Luxurylaunches

A. K.

25.3.2023

Aukcijska kuća Phillips najavila je da će nevjerovatno rijedak ručni sat Patek Philippe koji je nekada bio u vlasništvu Aisin-Giro Pu Jia, posljednjeg kineskog cara, zajedno sa nekoliko drugih njegovih predmeta, biti na aukciji krajem 2023. godine u saradnji sa Bacs & Russo.

Ova nevjerovatna kolekcija artefakata bit će izložena u Phillips Hong Kongu od 18. do 31. marta, nakon čega će uslijediti međunarodna turneja u Njujorku, Singapuru, Londonu, Tajpeju i Ženevi. 

Novi rekord

Sat cara Pu Jia jedan je od osam primjeraka Patek Philippe reference 96 ikada napravljenih. Posljednji put jedan od njih bio je na aukciji 2002. godine kada ga je kupio Patek Philippe za svoj muzej za nevjerovatna 2 miliona dolara. S obzirom na istaknuto porijeklo carskog Patek Philippe, mogao bi da postavi novi rekord na aukciji.

Rođen 1906. godine, Aisin Gioro Pu Ji je bio jedanaesti i posljednji monarh iz dinastije Ćing. On je krunisan za cara 1908. sa tri godine i morao je da se odrekne prijestola 1912. tokom Kineske revolucije. 

Napustio Kinu

Iako mu je bilo dozvoljeno da zadrži titulu i živio je raskošno u palati, bio je primoran da napusti Kinu 1925. godine tokom državnog udara. 

Nakon što je proveo više od decenije kao vladar japanske marionetske države Mandžukuo, Pu Ji je zarobljen od strane sovjetske Crvene armije kada je napala Mandžuriju 1945. godine.

Tokom pet godina koje je proveo kao sovjetski zarobljenik, car je uspostavio blisko prijateljstvo sa svojim ruskim prevodiocem Georgijem Permjakovim. Pu Ji je dao Patek Philippe i nekoliko drugih predmeta Permjakovu prije nego što je vraćen u Republiku Kinu 1950. godine. Ovi artefakti su ostali kod Permjakova i njegove porodice sve do prije nekoliko godina kada su prodati anonimnom evropskom kolekcionaru.

Istraživanje porijekla

Timu Bacs & Russo trebalo je tri godine da istraži historiju sata i njegovo porijeklo. Ranije je bilo poznato samo sedam Patek Philippe referenci 96 sve dok sat koji je svjež na tržištu nije otkriven kao osmi primjerak što povećava njegovu rijetkost i vrijednost. Sat je jedan od tri poznata primjeraka koji imaju tačnu konfiguraciju brojčanika, koja uključuje emajliranu arapsku konfiguraciju „ruleta“. 

Ima platinasto kućište zajedno sa srebrnim brojčanikom, prstenom od ružičastog zlata i emajliranim satnim markerima.

S obzirom na njegovo porijeklo i historijsku važnost, skoro je nemoguće odrediti pretprodajnu procjenu. Možda će ovaj sat oboriti rekord najskupljeg sata koji je ikada bio na aukciji.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.