UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Jusaf postao prvi musliman na čelu vladajuće stranke u Škotskoj: Najavio borbu za nezavisnost

Škotskom narodu je nezavisnost potrebna odmah, više nego ikada prije, i mi ćemo biti generacija koja će ostvariti nezavisnost Škotske, rekao je

Humza Jusaf. Screenshot / Twitter

S. S.

27.3.2023

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP) izabrala je danas Humzu Jusafa (Yousaf) za svog novog lidera.

To znači da će Jusaf, 37-godišnji sin imigranata iz Južne Azije, postati prva osoba na čelu škotske vlade koja ne pripada bijeloj rasi i koja je musliman.

Premijerka podnijela ostavku u stranci

Jusaf, ministar zdravlja Škotske, pobijedio je u trci za lidera SNP dva poslanika škotskog parlamenta, nakon što je dugogodišnja premijerka Nikola Stardžon neočekivano podnijela ostavku prošlog mjeseca.

Izlaznost na unutarstranačkim izborima bila je 70 posto, a Jusaf je dobio 48 posto glasova, Kejt Forbs 40, a Eš Regan 11 posto. U drugom krugu preferencija, kada su ostala samo dva kandidata Jusaf je dobio 52 posto glasova, a Forbs 48 posto.

Novi lider SNP-a se suočava s izazovom ujedinjenja stranke i davanja nove energije kampanji za nezavisnost Škotske od Velike Britanije.

Uključivanje elemenata lijevog centra

On je obećao da će nastaviti s programom koji će uključivati elemente lijevog centra, što je definisano još u Stardžonovom periodu.

Najavio je da će biti mnogo otvoreniji. Dodao je da će održati samit protiv siromaštva kao prvu stvar, a na kojoj će stručnjaci raspravljati o porezima na bogatstvo za finansiranje podrške siromašnim. To je sve uzrokovano time da su podaci pokazali da je siromaštvo došlo ponovo na nivo iz 2007. godine, kada je ova stranka došla na vlast.

- Škotskom je narodu nezavisnost potrebna odmah, više nego ikada prije, i mi ćemo biti generacija koja će ostvariti nezavisnost Škotske - istakao je nakon objave rezultata stranačkih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.