VIDEO OBRAĆANJE

Zelenski: Vojna situacija u Bahmutu "posebno vruća"

Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki (Avdiivki), Marjinki i Bahmutu, rekao je Zelenski

Zelenski: Hvala borcima. Printscreen

A. O.

3.4.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izjavio je da je situacija u Bahmutu „posebno vruća“, dok i dalje traju napadi Rusije za osvajanjem ove teritorije, što je trenutno najduža bitka od početka invazije na Ukrajinu, od 24. februara prošle godine.

- Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki (Avdiivki), Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno vruće - rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Podsjetimo, vođa Wagnera, ruske paravojne grupe rekao je sinoć da će su osvojili teritoriju Bahmuta.

Iako se borbe za dijelove ovog grada i dalje vode, Prigožin tvrdi kako je Wagner uspostavio kontrolu nad ključnim tačkama. Prigožin je još jednom potvrdio kako je grad pod kontrolom Rusa.


- Drugog aprila, u 23 sata na gradsku upravu smo postavili rusku zastavu sa natpisom "Vladlen Tatarski zauvijek u pamćenju' i zastavu PMC „Wagner“. Bahmut je zauzet - rekao je Prigožin.

Pukovnik Jevgen Meževikin, zapovjednik Taktičke grupe Adam, smatra da bi bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u ratu te da je Ukrajina sposobna zadržati grad i potisnuti ruske trupe.

- Ako Ukrajinci odbrane svoje nedavne uspjehe, bitke od prošlog mjeseca kod Bahmuta mogle bi se pokazati kao prekretnica u ukrajinskoj odbrani od Rusije, ne samo u zaustavljanju najnovije ruske ofanzive, već i u stvaranju uslova za zadavanje nokautirajućeg udarca - zaključio je Mezhevikin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.