SUKOB S UKRAJINOM

Institut za proučavanje rata: Putin bi za Vaskrs mogao predložiti prekid vatre

Tokom božićnog perioda u januaru, Kremlj je koristio prekid vatre kako bi pripremio ruske snage za zimsko probijanje, piše Institut

Vladimir Putin, ruski predsjednik. AP

A. O.

11.4.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi iskoristiti Vaskrs i predložiti prekid vatre, procjene su Instituta za proučavanje rata (ISW).

Kremlj bi mogao iskoristiti Vaskrs, koji pada 16. aprila, da pozove na pauzu u neprijateljstvima "iz poštovanja prema pravoslavnoj vjeri uprkos činjenici da Rusija nije pokazala takvo poštovanje prema vjeri u područjima koja njene snage zauzimaju", saopćio je u nedjelju Institut za proučavanje rata (ISW).

Moskva je ranije pozvala na 36-satni prekid vatre na pravoslavni Božić u januaru 2023. godine, što je Ukrajina odbila. Kijev je tada rekao da je Rusija nastavila napade kroz predloženi period prekida vatre.

Jača pozicija

Rusko rukovodstvo je koristilo vjerske praznike kako bi pozvalo na prekid vatre, pokušavajući "utjecati na situaciju na linijama fronta", navodi ISW. Moskva vjerovatno nije pristala na prekid vatre tokom Vaskrsa 2022. jer su snage Kremlja tada bile u jačoj poziciji nego za vrijeme pravoslavnog Božića, rekao je think tank.

Tokom božićnog perioda u januaru, Kremlj je koristio prekid vatre kako bi pripremio ruske snage za zimsko probijanje, piše Institut.

Jačanje odbrane

Kremlj bi mogao pozvati na vaskršnje primirje jer bi takva pauza nesrazmjerno koristila ruskim trupama, dodaje se. To ne samo da bi imalo vojnu prednost, već bi igralo u informativnoj operaciji Moskve da Putina naslika "kao pravog zaštitnika kršćanske vjere", rekao je ISW.

Taj potez bi mogao omogućiti Kremlju da trijumfuje u Bahmutu te da ojača odbranu za ukrajinsku proljetnu kontraofanzivu, smatraju iz ISW-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.