TAJNI DOKUMENTI

Egipat planirao proizvesti 40.000 raketa za Rusiju krijući od Amerikanaca

Opskrba ruske vlade oružjem bi, također, mogla pokrenuti američke sankcije Egiptu

Predsjednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Kremlj

N. Aj.

11.4.2023

Predsjednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi nedavno je naredio svojim podređenima da proizvedu do 40.000 raketa koje će tajno poslati u Rusiju, prema dokumentu američke obavještajne službe koji je procurio.

On je jedan od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku i glavni primalac američke pomoći.

Dio strogo povjerljivog dokumenta, datiran 17. februara, sažima razgovore između Sisija i visokih egipatskih vojnih zvaničnika te također spominje planove za opskrbu Rusije artiljerijskim projektilima i raketama. U dokumentu Sisi upućuje zvaničnike da proizvodnju i isporuku raketa drže u tajnosti, "kako bi izbjegli probleme sa Zapadom".

Povjerljive datoteke

"Washington Post" je dobio dokument iz gomile slika povjerljivih datoteka objavljenih u februaru i martu na Discordu. Dokument nije ranije objavljen.

Opskrba Rusije oružjem za rat u Ukrajini predstavljalo bi potencijalno eksplozivno kockanje za Egipat, državu koja, uprkos produbljivanju veza s Moskvom, ostaje duboko uložena u svoje partnerstvo sa SAD, koje već desetljećima zemlji osigurava više od milijardu dolara godišnje u sigurnosnoj pomoći.

U dokumentu se izričito ne navodi zašto je Rusija zainteresovana za nabavu raketa, ali ruska vojska troši ogromne količine streljiva u ratu, a američka vlada tvrdi da Sjeverna Koreja tajno opskrbljuje Rusiju artiljerijskim projektilima i da Kina razmatra uraditi isto.

Eksplicitan rat

Sara Margon (Sarah), direktorica američke vanjske politike pri Fondacijama Otvorenog društva i bivša kandidatkinja Bajdenove (Biden) administracije za najvišu dužnost za ljudska prava u State Departmentu, rekla je da je namjerna prodaja i isporuka raketa ruskoj vladi, koja je počela eksplicitan rat i druge zvjerske zločine, nedopustiva, posebno za, navodno, bliskog američkog saveznika.

- Otkrića u dokumentu, ako su tačna, postavljaju pitanje trebaju li SAD nastaviti braniti i podupirati Egipat ako Sisijeva vlada traži prodaju koja bi služila trenutnim potrebama Kaira, ali bi vjerovatno imala ozbiljan negativan globalni utjecaj - rekla je Margon.

U dokumentu se opisuje kako je Sisi 1. februara izdao upute za držanje u tajnosti opskrbe raketama, da bi "izbjegao probleme sa "Zapadom", govoreći osobi koja se spominje samo kao Salah al-Din da radnicima treba reći da su projektili namijenjeni za egipatsku vojsku. Salah al-Din je vjerovatno Mohamed Salah al-Din, državni ministar za vojnu proizvodnju.

U dokumentu se citira Salah al-Din koji je rekao da će "narediti svojim ljudima da rade u smjenama ako bude potrebno jer je to najmanje što je Egipat mogao učiniti da se Rusiji oduži za neodređenu pomoć ranije", ali nije jasno kakva je bila ranija ruska pomoć. Osim toga, u dokumentu koji je procurio, navodi se Salah al-Din koji je rekao da su mu Rusi rekli da su voljni "kupiti sve".

Pristup pšenici

Moskva i Kairo nedavno su sklopili nekoliko značajnih ugovora, uključujući ovogodišnji sporazum da Rusija izgradi veliku željezničku radionicu u Egiptu. Rosatom, ruska državna korporacija za atomsku energiju, također je prošle godine započela izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane.

Nakon što je rat u Ukrajini poremetio pristup ukrajinskoj pšenici, Kairo se uveliko počeo oslanjati na kupovinu ruskog žita. Aranžman je pomogao Egiptu da izbjegne nestašice pšenice koje bi mogle izazvati socijalne nemire u zemlji u kojoj je siromaštvo rašireno, a hljeb se poslužuje uz gotovo svaki obrok. Egipat želi da izbjegne nemire kod kuće, gdje akutna ekonomska kriza , uključujući devalviranu valutu, visoku inflaciju i skokovito rastuće cijene hrane, djelomično potaknute ratom u Ukrajini, izazivaju frustracije među stanovništvom.

U dokumentu se navodi kako je Sisi rekao da je razmišljao o prodaji "običnih stvari" Kini, da bi napravio mjesta za "više proizvodnje Sakr 45", što je referenca na tip rakete od 122 milimetara koju proizvodi Egipat. Također, u dokumentu se izričito ne navodi jesu li rakete koje bi se proizvodile za Rusiju bile Sakr 45, no takve bi rakete bile kompatibilne s ruskim višecijevnim bacačima raketa Grad.

Opskrba ruske vlade oružjem bi, također, mogla pokrenuti američke sankcije Egiptu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.