CURENJE INFORMACIJA

Pokazuju dokumenti: SAD je špijunirao šefa UN-a?

Još jedan dokument koji datira iz sredine februara opisuje razgovor između Gutereša i njegove zamjenice Amine Muhamed (Mohammed)

Gutereš: Navodno bio prisluškivan. Twitter

A. O.

13.4.2023

Vlada Sjedinjenih Američkih Dražava smatra da je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) previše spreman udovoljiti ruskim interesima, pokazuju novi tajni dokumenti Pentagona koji su procurili.

Očigledno, dokumenti pokazuju da je Vašington pomno pratio sekretara, a nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Gutereša i njegovog zamjenika kao i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Crnomorski dogovor

Jedan dokument koji je procurio fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopili UN i Turska nakon straha od globalne prehrambene krize. Sugeriraju da je Gutereš bio toliko zainteresiran za očuvanje dogovora da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije, piše BBC.

"Gutereš je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije", stoji u dokumentu, "čak i ako to uključuje sankcionirane ruske subjekte ili pojedince."

Njegovi postupci u februaru, prema ocjeni, bili su "potkopavanje širih napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini".

Rekavši da neće komentirati dokumente koji su procurili, jedan je visoki dužnosnik rekao da je UN "vođen potrebom da se ublaži utjecaj rata na najsiromašnije na svijetu".

- To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cijenu hrane i osigurali da gnojivo bude dostupno onim zemljama koje ga najviše trebaju - rekao je.

Pratili razgovore

Još jedan dokument koji datira iz sredine februara opisuje razgovor između Gutereša i njegove zamjenice Amine Muhamed (Mohammed). U njemu Gutereš izražava "zaprepaštenje" pozivom predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Lejen (von der Leyen), da Evropa proizvede više oružja i streljiva zbog rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom samitu afričkih čelnika. Amina Muhamed kaže da je kenijski predsjednik Viliam Ruto (William) "nemilosrdan" i da mu "ne vjeruje".

Američki portparol za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) rekao je za BBC da američka vlada radi sve kako bi otkrila izvor curenja dokumenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.