VRIJEDAN 260 MILIONA EURA

Kosovo i MMF postigli dogovor o novom programu podrške

Kosovo će postati prva zemlja u Evropi koja će imati koristi od ove vrste programa sa MMF-om

Sa održanog sastanka. Anadolija

Anadolija

15.4.2023

Predstavnici Vlade Kosova postigli su dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom programu podrške vrijednom do 260 miliona eura, prenosi Anadolija.

- U ime Vlade tokom proljetnih sastanaka u Vašingtonu sa MMF-om su pregovarali prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati - saopćeno je iz Vlade Kosova.

Šta podrazumijeva novi program

Novi program podrazumijeva prvobitno stavljanje na raspolaganje iznosa od 80 miliona eura u okviru najnovijeg instrumenta MMF-a pod nazivom Fond za otpornost i održivost (Resilience and Sustainability Fund, RSF), uz mogućnost proširenja za još 80 miliona eura.

U trenutku odobrenja od strane Borda MMF-a, Kosovo će postati prva zemlja u Evropi koja će imati koristi od ove vrste programa sa MMF-om.

Obnovljiva energija

Očekuje se da će sredstva iz programa RSF biti stavljena na raspolaganje Kosovu za ulaganja u izgradnju novih kapaciteta za obnovljivu energiju vjetra i sunca.

Ostatak podrške bit će u vidu Aranžmana iz predostrožnosti (SBA) u iznosu od 100 miliona eura za naredne dvije godine.

Iz Vlade Kosova navode da je polazna tačka za ovo dostignuće bio uspjeh u brzoj konsolidaciji javnih finansija i razborito fiskalno donošenje odluka, te je ujedno i dokaz da Vladine reforme cijene međunarodne institucije, kao što je MMF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.