BORAVIO U LISABONU

Brazilski predsjednik o ratu u Ukrajini: Ako ne stvarate mir, doprinosite ratu

Lula je u petak stigao u Portugal u petodnevnu posjetu u nastojanju da poboljša vanjskopolitičke odnose nakon četiri godine mandata Žaira Bolsonara

Lula Da Silva i Antonio Kosta. AP Photo / Armando Franca

S. S.

22.4.2023

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva (Inacio) rekao je u subotu da nije htio "nikome ugoditi" svojim stavovima o ruskoj invaziji Ukrajine pošto su zapadne zemlje kritikovale njegovu izjavu kojom se može naslutiti da želi reći da dio krivice za rat snosi i Kijev.

Govoreći u Lisabonu na početku prvog putovanja u Evropu otkad je položio zakletvu za predsjednika, Lula je rekao da mu je cilj bio "pronaći način da se Rusija i Ukrajina dovedu za pregovarački stol".

- Želim pronaći treću opciju (za rješavanje sukoba), a to je uspostava mira - rekao je na konferenciji za medije.

Prošle sedmice Lula je rekao da bi američki i evropski saveznici trebali prestati snabdijevati Ukrajinu oružjem jer time produžuju rat.

- Ako ne stvarate mir, doprinosite ratu - rekao je Lula, a Bijela kuća optužila ga je da ponavlja rusku i kinesku propagandu.

Ukrajina ima pravo braniti se

Portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Sousa (Marcelo Rebelo de Sousa), koji je održao konferenciju za medije uz svog brazilskog gosta, rekao je da su stavovi dvije zemlje o tom pitanju rata različiti. Portugal je jedna od zemalja osnivačica NATO saveza i poslala je vojnu opremu u Ukrajinu. Rebelo de Sousa je rekao da Ukrajina ima pravo braniti se i vratiti svoj teritorij.

Lula je u petak stigao u Portugal u petodnevnu posjetu u nastojanju da poboljša vanjskopolitičke odnose nakon četiri godine mandata Žaira Bolsonara tokom kojih su brazilski odnosi s mnogim zemljama postali zategnuti.

Bolsonaro nije posjetio Portugal

Bolsonaro u svom mandatu nijednom nije posjetio Portugal u kojem živi oko 300.000 Brazilaca.

- Želim vam reći koliko sam sretan - rekao je Lula u prostoriji punoj vladinih dužnosnika i novinara.

- Brazil je gotovo šest proteklih godina, a posebno posljednje četiri, bio izoliran od svijeta. Brazil se vratio da poboljša naše odnose.

Lula je potpisao 13 sporazuma o tehnologiji, prijenosu energije, turizmu, kulturi i obrazovanju s portugalskim premijerom Antonijom Kostom. Brazil je rekao da bi Portugal mogao postati važan saveznik i pomoći južnoameričkom bloku Mercosur ispregovarati trgovinski sporazum s Euvopskom unijom - rekao je Lula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.