ZVANIČNI PODACI

Prema Forbesu: Ruski bogataši povećali bogatstvo za 152 milijarde američkih dolara

Na rejting bogataša utjecale su i apokaliptične prognoze u vezi sa ruskom privredom

Lista milijardera bila bi još duža. Kremlin.ru

Z. K.

23.4.2023

Tokom prošle godine ruski bogataši povećali su svoje bogatstvo za 152 milijarde američki dolara zahvaljujući, između ostalog, visokim cijenama prirodnih sirovina, navodi Forbes za Rusiju.

Godinu ranije

Prema posljednjim zvaničnim podacima, Rusija ima 110 milijardera, što je 22 više nego godinu ranije, prenosi Reuters. Njihovo ukupno bogatstvo poraslo je s 353 milijarde USD na 505 milijardi dolara.

Lista milijardera bila bi još duža da se nekolicina bogataša nije odrekla ruskog državljanstva, navodi Tanjug. Na rejting bogataša utjecale su i apokaliptične prognoze u vezi sa ruskom privredom, navodi Forbes i dodaje da je 2021. godine, prije početka rata u Ukrajini, ukupno bogatstvo milijardera u Rusiji iznosilo 606 milijardi dolara.

Ruska ekonomija pala je 2,1 posto pod pritiskom zapadnih sankcija, ali je uspjela da proda naftu, metale i druge prirodne resurse na globalnim tržištima, posebno Kini, Indiji i Bliskom istoku.

Proizvodnja hemikalija

Nova imena ruskih bogataša na Forbesovoj listi uključuju milijardere koji su se obogatili proizvodnjom hemikalija, lijekova, grickalica, kao i građevinskom industrijom, što ukazuje da je potražnja na ruskom tržištu i dalje velika uprkos sankcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.