UKRAJINCI TVRDE

Sukobili su se Wagner i ruska regularna vojska

Ruske snage su u potpunosti okupirale Luhansku oblast

Sukobi u Ukrajini. Twitter

D. H.

24.4.2023

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga je u svom jučerašnjem izvještaju objavio da je sukob između vojnika ruske vojske i zloglasne grupe plaćenika Wagner eskalirao u pucnjavu. Ukrajinci navode kako se sve dogodilo u okupiranom gradu Stanica Luhanska u Donjeckoj oblasti.

Stradali na obje strane

- Dvije strane (različite ruske snage) pokušavaju prebaciti odgovornost za vlastite taktičke pogrešne procjene i gubitke jedna na drugu - stoji u izvještaju. Dodaju kako je u sukobu bilo stradalih na obje strane, prenosi Kyiv Independent.

Iako se nisu pojavili nikakvi vanjski dokazi koji bi poduprli tvrdnju o pucnjavi, poznato je da su Wagnerove snage često ulazile u verbalni sukob s ruskim ministarstvom odbrane na višem nivou. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin je u februaru optužio vodstvo ministarstva za "izdaju" jer njegovim snagama nije dostavljeno potrebno streljivo.

Dovoljna količina streljiva

Tada je na društvenim mrežama čak objavio fotografiju za koju tvrdi da prikazuje desetke mrtvih Wagnerovaca. Za njihovu smrt okrivio je "one koji su trebali riješiti problem opskrbe Wagnera dovoljnom količinom streljiva".

Inače ruske snage su u potpunosti okupirale Luhansku oblast početkom jula prošle godine nakon zauzimanja Lisičanska, posljednjeg većeg grada u oblasti koji je bio pod ukrajinskom kontrolom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.