DAMASK

Kontradiktorne reakcije u Siriji na povratak u članstvo u Arapskoj ligi

Dijelove sjeverne Sirije još drže pobunjeničke grupe koje podržava Turska

Kontradiktorne reakcije u Siriji. Twitter

FENA

8.5.2023

Sirijske frakcije različito su reagirale na odluku Arapske lige da ukine suspenziju članstva Sirije nakon više od decenija izolacije, naglašavajući duboke jazove u zemlji stvorene godinama krvoprolića.

Odluka koju su donijeli ministri vanjskih poslova zemalja Arapske lige u nedjelju konsolidira regionalne napore da se normaliziraju odnosi s predsjednikom Basharom al-Assadom, čija je zemlja suspendovana iz tog tijela 2011. nakon njegovog gušenja opozicije.

Otada su stotine hiljada poginule, milioni su raseljeni u zemlji i inozemsvu, a infrastruktura je opustošena godinama bombardovanja.

- Ponovni prijem Sirije u Arapsku ligu bio je šok za Sirijce i ubio bi politički proces - rekao je Bader Jamous, šef opozicionog pregovaračkog tima u mirovnim pregovorima u Ujedinjenim nacijama, koji su u zastoju.

Opoziciju su godinama podržavale zemlje koje sada podržavaju normalizaciju, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Pišući na Twitteru, Jamous je naveo da Assadovi protivnici "nisu bili konsultovani" o odlukama Arapske lige.

Dijelove sjeverne Sirije još drže pobunjeničke grupe koje podržava Turska, i protesti protiv normalizacije s Assadom tamo su se rasplamsali posljednjih mjeseci.

Kampanja za Siriju, koja se zalaže za žrtve kršenja prava u Siriji, rekla je da nedjeljni potez "šalje jezivu poruku" i zabija "posljednji ekser u kovčeg nade za slobodu i demokratiju Arapskog proljeća".

Drugi su bili pozitivniji. Sirijsko demokratsko vijeće, političko tijelo koje upravlja poluautonomnim regijama sjeveroistočne Sirije, saopćilo je u ponedjeljak da "pozdravlja" odluku o ukidanju suspenzije Sirije.

Neki sirijski politički aktivisti s vezama s vladom - uključujući bivšeg zamjenika premijera Qadrija Jamila oprezno su pozdravili ovaj potez u objavi na internetu.

Naveli su da to dopušta regionalnu arapsku ulogu, što bi moglo dovesti do "pozitivnog ishoda unutar sirijskog pitanja".

A Facebook stranica koja je objavljivala vijesti iz kampusa raznih sirijskih univerziteta objavila je fotografiju sjedišta Sirije u Arapskoj ligi s natpisom: "Nakon 12 godina, Arapska liga se vraća u život", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.