NAKON NAREDBE OTAVE

Kina protjerala kanadskog diplomatu

Nećemo tolerisati nikakav oblik stranog uplitanja, izjavila je u ponedjeljak kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Džoli

Zastava Kine. Twitter

FENA

9.5.2023

Kina je u utorak protjerala kanadskog diplomatu iz Šangaja nakon što je Otava naredila kineskom diplomati sa sjedištem u Torontu da napusti Kanadu, eskalirajući ionako napete bilateralne odnose u jeku zabrinutosti o kineskom utjecaju u Kanadi.

Kanada je u ponedjeljak protjerala kineskog diplomatu Zao Veija (Zhao Weija) nakon što ga je izvještaj obavještajne službe optužio za pokušaj napada na kanadskog zakonodavca koji je kritičan prema postupanju Kine prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

- Nećemo tolerisati nikakav oblik stranog uplitanja - izjavila je u ponedjeljak kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Džoli (Melanie Joly).

Kanada je odlučila proglasiti Zao Vei 'personom non grata'.

Kao odgovor na "nerazumne radnje" Kanade, Kina je poručila Dženifer Lin Lelonde (Jennifer Lynn Lalonde), konzulici kanadskog konzulata u Šangaju, da napusti Kinu do 13. maja, prema saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Diplomatske napetosti rastu od pritvaranja izvršne direktorice Huawei Technologies Meng Wanzhou 2018. i hapšenja dvojice Kanađana od Pekinga pod optužbama za špijunažu. Sve troje su oslobođeni 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.