TEHNIKA IZ NJUKASLA

U Britaniji rođena prva beba sa troje roditelja

Budući da se u embrionu kombinuju sperma i jajna ćelija bioloških roditelja s mitohondrijima iz jajašca donorke, dobijena beba ima DNK majke i oca, pl

Facebook

D. H.

10.5.2023

U Velikoj Bitaniji je rođena prva beba stvorena uz pomoć DNK troje ljudi, nakon što su ljekari sproveli revolucionarni IVF postupak koji ima za cilj sprječavanje naslijeđivanja neizlječive bolesti. U tehnici, poznatoj kao terapija mitohondrijskom donacijom (MDT), koristi se tkivo iz jajnih ćelija zdravih ženskih donora kako bi se stvorio embrion bez opasnih mutacija koje bi majke mogle da prenesu svojoj djeci, piše The Guardian.

Budući da se u embrionu kombinuju sperma i jajna ćelija bioloških roditelja s mitohondrijima iz jajašca donorke, dobijena beba ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala (oko 37 gena) od treće osobe.

Sve mitohondrije nasljeđujemo od majke

Istraživanje MDT-a, koje je takođe poznato kao mitohondrijska zamjenska terapija (MRT), započeli su u Ujedinjenom Kraljevstvu ljekari Centra za plodnost u Njukaslu. Naučnici su htjeli da pomognu ženama s mutiranim mitohondrijima da imaju djecu koja neće naslijediti genetske mutacije.

S obzirom na to da sve svoje mitohondrije nasljeđujemo od majke, štetne mutacije mogu uticati na zdravlje djece. Neke se bebe mogu roditi zdrave jer su naslijedile samo mali dio mutiranih mitohondrija, ali druge mogu dobiti daleko više takvih mutacija i razviti teške, progresivne i često smrtonosne bolesti.

Tehnika se sastoji od nekoliko koraka

Tehnika koju su razvili stručnjaci iz Njukasla se sastoji od nekoliko koraka. Prvo se spermom oca oplodi jajna stanica majke i zdrave donorke. Zatim se iz jajne ćelije donorke uklanja osnovni genetski materijal i zamjenjuje onim iz oplođene jajne stanice para. Dobijena jajna ćelija ima puni set hromozoma oba roditelja, ali i zdrave mitohondrije donora. Zatim se ona usađuje u matericu.

Velika Britanija nije prva zemlja na svijetu u kojoj je rođena beba putem ovog postupka. 2016. su američki ljekari porodili prvo dijete začeto uz pomoć MDT tehnike. Radilo se o ženi iz Jordana s mitohondrijskim mutacijama koje uzrokuju smrtonosnu bolest (Leighov sindrom). Prije tretmana, obavljenog u Meksiku, žena je imala četiri spontana pobačaja i dvoje djece. Jedno je umrlo sa šest godina, a drugo je živjelo samo osam mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.