ISTOK UKRAJINE

Bivši američki specijalac ubijen u Bahmutu

Ukrajinci koji su bili s Majmerom vjeruju da je bivši specijalac zapeo u djelomično uništenoj zgradi

Nikolas Majmer. Printscreen

H. J. I.

17.5.2023

Penzionisani vojnik američkih specijalnih postrojbi ubijen je ruskom artiljerijom ove sedmice u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, kojeg regularna ruska vojska i plaćenici iz grupe Wagner već skoro godinu dana očajnički pokušavaju osvojiti.

Zgrada se srušila nakon artiljerijskog napada

Njegovu smrt je potvrdio blizak prijatelj i osnivač neprofitne organizacije koja djeluje u Ukrajini. Penzionisani narednik Nikolas Majmer (Nicholas Maimer) nalazio se u zgradi u Bahmutu koja se srušila nakon što je pogođena artiljerijskom vatrom, rekao je penzionisani pukovnik Peri Blekburn (Perry Blackburn), osnivač neprofitne organizacije AFGFree, s kojm je Majmer radio u Ukrajini.

Ukrajinci koji su bili s Majmerom vjeruju da je bivši specijalac zapeo u djelomično uništenoj zgradi ili ga je pak ubila baražna ruska artiljerijska vatra, rekao je Blekburn.

"Nije uspio pobjeći"

- Došli su na tu poziciju, a potom je počela teška artiljerijska paljba. Zgrada se počela rušiti. Većina Amerikanaca i Ukrajinaca je uspjela pobjeći, ali Nik nije - rekao je Majmerov prijatelj, još jedan Amerikanac, za CNN.

Potvrda Majmerove smrti stigla je nakon što je osnivač ruske privatne vojne kompanje Wagner, Jevgenij Prigožin, objavio snimku za koju je tvrdio da prikazuje tijelo ubijenog Amerikanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.