ŠEF WAGNERA

Prigožin: Tvrdnje Rusije o vojnim uspjesima su divlja i apsurdna naučna fantastika

On je također optužio ruske snage da se povlače iz sela Berkhivka na periferiji Bakhmuta, nazivajući to sramotom

Jevgenij Prigožin. Twitter

H. J. I.

6.6.2023

Šef plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin lažnim je nazvao tvrdnje Rusije da je nanijela velike gubitke Ukrajini u Donbasu kada je Kijev pokušao ofanzivnu akciju. 

Prigožin je rekao da su te tvrdnje "jednostavno divlja i apsurdna naučna fantastika".

Rusija tvrdi da je u Ukrajini ubijeno više od 3.700 vojnika

Međutim, rusko ministarstvo odbrane reklo je da je u Ukrajini ubijeno više od 3.700 vojnika. Rusija je saopćila da je napad dio ukrajinske "davno obećane ofanzive" u regionu Donjecka, koja se dogodila u nedjelju i ponedjeljak.

Ukrajinska vojska saopćila je da nema informacija o velikom napadu u regionu i da neće komentarisati tvrdnje koje je nazvala lažnim.

Obraćajući se državnim medijima, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da su pokušaji ofanzive propali.

"Hrabrost i herojstvo u bitkama"

- Neprijatelj je zaustavljen. Ruski vojnici i oficiri pokazali su hrabrost i herojstvo u bitkama - rekao je Šojgu, dodajući da je u borbama poginuo 71 ruski vojnik.

Međutim, Prigožin se brzo osvrnuo na tvrdnje ministarstva odbrane, rekavši da bi tvrdnje o velikom uspjehu predstavljale "masakr".

- Stoga, mislim da su to samo neke divlje fantazije - napisao je na Telegramu. On je također optužio ruske snage da se povlače iz sela Berkhivka na periferiji Bakhmuta, nazivajući to sramotom. Moskva je odbacila Prigožinove tvrdnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.