SPRIJEČITI OFANZIVU

Ukrajinci gledali kako Ruse nosi poplava, objavljeni satelitski snimci: "Voda je odnijela cijele pukove"

Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu

Uništena brana. TANJUG/Maxar Technologies via AP

Nova.rs

7.6.2023

Satelitski snimci iz Ukrajine koje je snimila firma Maxar Technologies otkrili su razmjere poplava na jugu zemlje.

Slike prikazuju kuće i zgrade uronjene u vodu, a mnogima se vide samo krovovi. Voda je preplavila parkove, zemlju i infrastrukturu, prenosi Nova.rs.

Iz Maxara su saopćili da njihove slike pokrivaju više od 2.500 kvadratnih kilometara između Nove Kakhovke i Dnjeprovskog zaliva jugozapadno od grada Hersona, što daje dodatnu sliku o razmjerama ove krize.

Ukrajinski vojnici svjedočili su kako su ruske vojnike odnijele poplavne vode i kako bježe s istočne obale rijeke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je zvaničnik ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu, naveo je on.

Poplavljena naselja. TANJG/Maxar Technologies via AP

Kapetan Andrej Pidlisni rekao je da, kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, „niko s ruske strane nije uspio da pobjegne. Svi pukovi koje su Rusi imali na toj strani bili su potopljeni“.

Pidlisni je rekao za CNN kako vjeruje da su Rusi namjerno napali branu, kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za ofanzivu.

- Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u vazduh hidroelektranu Kahovka, kako bi podigao nivo vode i poplavio prilaze i lijevu obalu reke Dnjepar, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti - utvrdio je.

Pidlisni je objasnio da nagib tla oko rijeke znači da je ruska vojska – smještena na istočnoj obali – pretrpjela ozbiljne udarce probijanjem brane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.