IMENOVAO JE ERDOAN

Na čelo Centralne banke Turske prvi put dolazi žena: Hafize Gaje Erkan veći dio karijere provela u SAD

Inače, Erkan je bila prva koja je završila dvogodišnji doktorski program na Princetonu i to u samo jednoj godini

Hafize Gaje Erkan. Printscreen

H. J. I.

9.6.2023

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) imenovao je na čelo Centralne banke Turske Hafize Gaje Erkan (Gaye), bankarku koja je veliki dio svoje karijere provela u SAD i to na visokim pozicijama u Goldman Sachsu te banci First Republic.

Prva žena na čelu Centralne banke Turske

Ona će ovu funkciju preuzeti od Sahapa Kavcioglua koji je provodio Erdoanovu politiku snižavanja kamatnih stopa te će postati prva žena na čelu Centralne banke Turske.

- Erdoanova odluka da imenuje Erkan uslijedila je nekoliko dana nakon što je na čelo ministarstva finansija izabrao Mehmeta Šimšeka. Imenovanja su izazvala oprezni optimizam među investitorima da bi se Erdoan mogao okrenuti konvencionalnijoj ekonomskoj politici - piše Financial Times.

Inače, Erdoan je ranije u konsultacijama sa Centralnom bankom naredio smanjenje glavne kamatne stope sa 19 posto na 8,5 posto što je potez koji mnogi ocjenjuju kao ključan u raspirivanju inflatorne krize i pada lire.

Završila doktorat za samo jednu godinu na Princetonu

Inače, Erkan je bila prva koja je završila dvogodišnji doktorski program na Princetonu i to u samo jednoj godini. Na taj način stekla je titulu najmlađeg profesora finansija u državi. Pored Princetona, Erkan je završila i dva programa obuke iz oblasti menadžmenta na Harvardu te Univerzitetu Stanford.

- U Goldman Sachsu je radila devet godina, a zatim je započela rad u First Republic banci. U banci je imala uspješnu karijeru te je odigrala veliku ulogu u povećanju sredstava banke i do deset puta - piše CNN Turk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.