MUNJE SU ELEKTROCITET

Na današnji dan Bendžamin Frenklin izveo čuveni eksperiment

Umro vojvoda od Burgundije Filip Dobri, osnivač burgundanske države koja je u 15. vijeku bila rival Francuskoj

Bendžamin Frenklin. WIkipedia

A. O.

15.6.2023

Danas je četvrtak, 15. juni, 166. dan 2023. Do kraja godine ima 199 dana.

1215. - Engleski kralj Džon, nazvan Džon Bez Zemlje, morao da popusti u sukobu s plemstvom i potpiše Veliku povelju sloboda u Engleskoj (Magna carta libertatum), kojom je ograničena vlast kralja i uspostavljena osnova engleske ustavnosti i javnog prava.

1467. - Umro vojvoda od Burgundije Filip Dobri, osnivač burgundanske države koja je u 15. vijeku bila rival Francuskoj.

1520. - Papa Lav Deseti ekskomunicirao iz Rimokatoličke crkve njemačkog crkvenog reformatora Martina Lutera, osudivši njegove teze kao jeres, što je u to vrijeme značilo kaznu goru od smrtne, ali je Luter pred mnoštvom zadivljenih posmatrača spalio papsku bulu o isključenju. Poslije toga njegove reforme su prihvaćene u većem dijelu Njemačke, a luteranska verzija protestantizma se raširila i u mnoge zemlje zapadne Evrope, posebno u Skandinaviji, i stekla dosta pristalica u sjevernoj Americi.

1752. - Bendžamin Frenklin izveo čuveni eksperiment, podigavši u vazduh papirnatog zmaja tokom nevremena u Filadelfiji, da bi dokazao da su munje zapravo elektricitet.

1775. - Kongres američkih kolonija pobunjenih protiv britanske vlasti, tzv. Kontinentalni kongres, izabrao Džordža Vašingtona za generala i glavnokomandujućeg vojske Ujedinjenih kolonija.

1843. - Rođen norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je, inspirišući se nacionalnim folklorom, afirmisao norvešku muziku u svijetu. Posebno je značajan njegov doprinos razvoju postromantičarske evropske harmonije. Izraziti liričar, najbolja djela je ostvario u malim formama, poput klavirskih minijatura ("Lirski komadi"), 25 nordijskih narodnih pjesama i plesova, svite "Holberg", "Poetičnih muzičkih slika", humoreski, solo pjesama. Ostala djela: Klavirski koncert u A-molu, orkestarske svite "Per Gint", "Sigrud Jorsalfar", Gudački kvartet, Koncert za klavir i orkestar, tri violinske sonate, horske kompozicije.

1882. - Rođen rumunski general i fašistički diktator Jon Antonesku, tokom Drugog svjetskog rata saveznik nacističke Njemačke, zbog čega je poslije rata osuđen na smrt i 1946. pogubljen. Po dolasku na vlast 1940. prisilio je na abdikaciju kralja Karola Drugog Hoencolerna - koji je 1938. takođe zaveo fašističku diktaturu - i priključio zemlju Trojnom paktu.

1884. - Rođen američki filmski glumac Hari Lengdon, jedan od najboljih komičara nijemog filma. U filmskim burleskama je najčešće tumačio uloge sramežljivih sanjalica, obojene gorčinom i destruktivnošću. Filmovi: "Siledžija", "Dugačke pantalone", "Troje su već gomila".

1904. - Više od hiljadu ljudi, većinom žena i djece, poginulo u blizini Njujorka tokom požara koji je zahvatio brod "General Slokam".

1919. - U direktnom letu od Nju Faundlenda do Irske, koji je trajao deset sati i 12 minuta, engleski piloti Artur Braun i Džon Olkok prvi preletjeli Atlantik i za taj podvig dobili plemićke titule. U maju 1927. Atlantik je preletio Amerikanac Čarls Lindberg, koji je u avionu bio sam.

1940. - Armija nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu zaobišla 360 kilometara dugu "Mažino liniju", sistem odbrambenih utvrđenja izgrađen na istočnoj granici Francuske.

1969. - Žorž Pompidu izabran za predsjednika Francuske.

1977. - Adolfo Suares i njegova koalicija Demokratskog centra dobili prve slobodne izbore u Španiji.

1982. - Argentinske snage, koje su pokušale da okupiraju Foklandska ostrva u južnom Atlantiku, predale se Britancima, čime je okončan rat u kojem je na objema stranama poginulo oko hiljadu ljudi.

1988. - Pakistanski predsjednik Zija ul Hak objavio da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.

1992. - Parlament Japana odobrio angažovanje japanskih vojnika u inostranstvu, prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

1994. - Izrael i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose, poslije istorijskog dogovora o međusobnom priznanju i pomirenju, poslije vijekova sukobljavanja Jevreja i rimokatolika, tokom kojih su Jevreji najčešće bili žrtva vjerske histerije koju je podsticala vatikanska kurija.

1996. - Umrla američka pjevačica Ela Ficdžerald, nekrunisana kraljica džeza, savršene tehnike, izvanredne improvizatorske imaginacije i širokog glasovnog raspona. Čuvena je po "skat" dijalozima sa velikim džez muzičarima - poput Luisa Armstronga, Đuka Elingtona i Vilijama "Kaunta" Bejzija.

1999. - Sjeverna Koreja saopštila da je južnokorejska ratna mornarica potopila jedan njen brod u sjevernokorejskim teritorijalnim vodama Žutog mora, optuživši Seul da izazivanjem prvog pomorskog sukoba od okončanja Korejskog rata 1953. provocira novi rat na podijeljenom poluostrvu.

2003. - Koalicione snage uhapsile bivšeg komandanta iračkih vazduhoplovnih snaga Hamida Radžu Šalaha al Tikrita, koji je bio 17. na listi američke vojske najtraženijih Iračana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.