PODMORNICI NI TRAGA

Posada Titana ostala bez kisika: Na mjesto događaja stiže medicinsko osoblje

Kontraadmiral Džon Mauger (John) rekao je za NBC da će se misija potrage i spašavanja nastaviti s dolaskom nove opreme i ljudstva

Na mjesto događaja stiže medicinsko osoblje. Printscreen

H. J. I.

22.6.2023

Vrijeme za petero putnika u podmornici Titan, koja je u nedjelju nestala u Atlantskom okeanu je isteklo, ako je vjerovati procjenama stručnjaka.

Američka straža predvidjela je ranije danas da će se zalihe kiseonika u podmornici Titan, koja je nestala u nedjelju, potrošiti najkasnije u 13.08 sati po našem vremenu.

Kako piše BBC, kapetan koji vodi potragu rekao je: "Ne znamo gdje su, da vam budem iskren."

Na mjesto događaja stiže medicinsko osoblje

Nova, visokotehnološka plovila i medicinsko osoblje kreću se prema mjestu potrage, rekao je dužnosnik Obalne straže.

Kontraadmiral Džon Mauger (John) rekao je za NBC da će se misija potrage i spašavanja nastaviti s dolaskom nove opreme i ljudstva.

To uključuje Magellan ROV, jedinstveno opremljeno plovilo čiju je upotrebu zagovarala grupa Explorers Club na početku potrage. Postavlja se pitanje je li Magellan trebao biti poslan na mjesto mnogo ranije tokom operacije potrage.

Mauger je rekao da su dobivali podršku iz cijelog svijeta te da su odredili neke prioritete kako bi što prije stigla oprema koja je najbrže mogla stići.

Mauger je također rekao da medicinsko osoblje stiže na mjesto potrage te da je na putu i hiperbarična komora.

Robotsko vozilo stiglo do dna okeana

Francuski istraživački brod priprema svog robota da uđe u vodu, objavila je američka obalna straža.

U nekoliko kratkih tvitova potvrdili su da je L'Atalante stigao na mjesto potrage i da priprema robotsko vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje će ući u vodu.

Kanadski brod Horizon Arctic također je rasporedio vlastito vozilo koje je, kako kažu, stiglo do morskog dna i započelo potragu za nestalom podmornicom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.