POTRAGA TRAJE I DALJE

Podmornica koja je nestala u vodi može opstati 96 sati, a vremena ponestaje

Raspoređujemo svu raspoloživu imovinu, rekao je Mauger

Podmornica nestala. Twitter

A. O.

20.6.2023

Američki i kanadski brodovi i avioni tražili su u ponedjeljak podmornicu koja je nestala više od dan ranije kod obale jugoistočne Kanade dok su se u njoj nalazili turisti koji su željeli vidjeti olupinu Titanica, a obalska straža je saopćila da su na brodu bili jedan pilot i četiri putnika.


Plovilo je, kako navode, bilo u stanju da bude potopljeno 96 sati, ali nije jasno da li je još uvijek pod vodom ili je izronilo i nije u mogućnosti komunicirati.

Američki i kanadski brodovi i avioni preplavili su područje oko 1.450 km istočno od Cape Coda, ispuštajući sonarne plutače koje mogu pratiti do dubine od 3.962 metra, rekao je novinarima admiral obalske straže John Mauger u ponedjeljak.

Udaljeno područje 

- To je udaljeno područje i izazov je provesti pretragu u tom udaljenom području. Raspoređujemo svu raspoloživu imovinu kako bismo bili sigurni da možemo locirati letjelicu i spasiti ljude na brodu - rekao je Mauger.

Privatna kompanija koja upravlja podmornicom, OceanGate Expeditions, navela je u saopćenju od ponedjeljka da "mobilizira sve opcije" za spašavanje onih na brodu. Britanski milijarder Hamish Harding je među putnicima, navodi se u objavi rođaka na društvenim mrežama.

Izgubljen kontakt

Američka obalska straža objavila je ranije da je čamac na površini, Polar Prince, izgubio kontakt s podmornicom, nazvanom Titan, oko sat i 45 minuta nakon što je u nedjelju ujutro počela roniti prema mjestu olupine Titanika.

Ekspedicije, koje koštaju 250.000 dolara po osobi, počinju u St. John'su, Njufaundlendu, prije nego što krenu oko 640 km u Atlantik do mjesta olupine, navodi se na web stranici OceanGatea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.