VELIKA DRAMA

Traga se za pet osoba nestalih u podmornici, među njima milijarder: Imaju kisika za 60 sati

Maudžer je priznao da se podmornica možda zaglavila u olupini i rekao da obalska straža nema mogućnosti da dođe do nje ako je to slučaj

Potraga za podmornicom i dalje traje. Screenshot / OceanGate

S. S.

19.6.2023

Nestala turistička podmornica s pet ljudi, među kojima je i britanski milijarder Hamiš Harding, nestala je jučer popodne, a zabrinutost raste jer su članovi ekspedicije možda zaglavljeni u olupini Titanika do koje su i ronili kako bi joj se divili.

Podmornica, u vlasništvu i pod upravom OceanGate Expeditions, vodila je posadu od pet ljudi, uključujući generalnog direktora kompanije Stoktona Raša, francuskog istraživača PH Nargeoleta i Hardinga na skoro 4.000 metara pod vodom, kao dio svoje turneje Titanik koja košta 250.000 dolara po osobi.

Izgubili komunikaciju

Posada je u podmornici zaronila oko 4 sata ujutro, ali je ubrzo nakon toga izgubila komunikaciju s matičnim brodom. Prema veb stranici OceanGate-a, podmornica može izdržati do 96 sati pod vodom s pet ljudi koji troše kisik.

Prema procjeni nadležnih, na podmornici je preostalo još oko 60 sati kisika.

Više od 30 sati nakon spasilačke misije, podmornice nigdje nema. Bostonska obalska straža sada traga za nestalom podmornicom koja se uputila ka olupini legendarnog broda.

Tokom pojavljivanja na Fox Newsu, admiral Džon Maudžer je rekao da američka obalska straža radi „sve što je u njenoj moći da pronađe podmornicu jer su životi u opasnosti“.

Možda se nalazi u olupini

Maudžer je priznao da se podmornica možda zaglavila u olupini i rekao da obalska straža nema mogućnosti da dođe do nje ako je to slučaj.

- Nemamo opremu na licu mjesta koja može izvršiti istraživanje dna… ima puno krhotina na ovoj olupini pa će lociranje biti teško. U ovom trenutku nemamo mogućnosti. Trenutno smo fokusirani na pokušaj da je lociramo - rekao je admiral.

Bivši admiral Kris Peri je tokom gostovanja na Sky Newsu ponovio njegovu zabrinutost.

- Ovo je veoma zabrinjavajuće. Mogli su da se zapletu u olupine Titanika, još ne znamo. Mjesto olupine je daleko od bilo kojeg mjesta. Jedina nada je da će matični brod imati rezervnu letjelicu koja može odmah da istraži šta se događa - naveo je Peri i dodao da obalska straža nema na raspolaganju nijedan brod ili podmornicu za spašavanje Titana iz okeanskog dna, te da je još pomoć na putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.