TVRDI VISOKA ZVANIČNICA

Američka vojska: Kasetna municija bila bi korisna za Ukrajinu

Naši vojni analitičari potvrdili su da bi DPICM bila korisna posebno protiv ukopanih ruskih pozicija na bojnom polju. kazala je Laura Cooper

Rat u Ukrajini. Twitter

FENA

23.6.2023

Američka vojska vjeruje da bi kasetna municija bila korisna za Ukrajinu protiv ruskih snaga, izjavila je visoka zvaničnica Pentagona, ali još nije odobrena za Kijev zbog ograničenja Kongresa i zabrinutosti saveznika.

Kijev je pozvao članove Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsjednika Joea Bidena da odobri slanje konvencionalne poboljšane municije dvostruke namjene (DPICM).

Kasetna municija, koju je zabranilo više od 120 zemalja, obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu neselektivno ubijati na širokom području, prijeteći civilima.

- Naši vojni analitičari potvrdili su da bi DPICM bila korisna posebno protiv ukopanih ruskih pozicija na bojnom polju - kazala je Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra odbrane, koja se fokusirala na Rusiju i Ukrajinu, zastupnicima tokom saslušanja u Kongresu.

- Razlog zašto niste vidjeli napredak u pružanju ove sposobnosti odnosi se i na postojeća kongresna ograničenja u vezi s omogućavanjem DPICM i zabrinutosti oko jedinstva saveznika - dodala je Cooper.

Pažnja je usmjerena na ukrajinske akcije protiv ruskih odbrambenih pozicija na jugu i istoku - početne faze kontraofanzive kojom se pokušavaju potisnuti trupe predsjednika Vladimira Putina s teritorije osvojene od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Od početka sukoba Ukrajina je tražila - i uglavnom je dobila - oružje koje su SAD prvobitno odbijale, uključujući bacače raketa HIMARS, baterije protuzračne odbrane Patriot i tenkove Abrams.

Protivnici su upozorili da kada se bombe rasprše, one mogu sakatiti i ubijati civile, i da imaju visoku stopu greške, s tim da njihovi ostaci predstavljaju opasnost godinama nakon okončanja sukoba.

Pakt iz 2008. o zabrani proizvodnje, upotrebe i skladištenja kasetne municije usvojile su 123 zemlje, uključujući većinu od 28 članica NATO-a. Sjedinjene Države, Rusija i Ukrajina su odbile da se pridruže.

Iz perspektive efikasnosti na bojnom polju, vjerujemo da bi to bilo korisno - kazala je Cooper, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.