CRVENI TRG BLOKIRAN

Gradonačelnik Moskve: Situacija je teška

Zamolio je Moskovljane da se što više suzdrže od kretanja po gradu

Sobjanin: Gradske službe su u stanju pripravnosti. Twitter

A. O.

24.6.2023

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin na aplikaciji Telegram objavio je da su u Moskvi na snazi protivterorističke mjere te da će ponedjeljak biti neradni dan kako bi se minimizirali rizici.

Zamolio je Moskovljane da se što više suzdrže od kretanja po gradu.

- Gradske službe su u stanju pripravnosti - Rekao je.

"Situacija je teška"

- Situacija je teška - rekao je gradonačelnik u svojoj izjavi objavljenoj na Telegramu nakon što su Wagnerovi plaćenici krenuli iz centralnih regija Rusije u smjeru glavnog grada. Sobjanin je napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole prometa.

Dodao je kako je moguće da će neke ceste ili četvrti u gradu biti zatvorene za promet. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je. Sobjanin je dao izjavu dok pobunjeni Wagnerovi plaćenici nastavljaju voziti prema Moskvi.

Pojačano osiguranje

U Moskvi je na ulicama pojačano osiguranje. Crveni trg blokiran je metalnim barijerama. Ruski vojnici su danas postavili mitraljeska gnijezda na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti.

Fotografije također pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mjestu gdje autocesta, kojom se kreću pobunjeni Wagnerovi plaćenici, dolazi do glavnog grada Rusije. Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP kolona plaćenika prošla je grad Jelec u Lipeckoj oblasti, oko 340 kilometara južno od Moskve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.