PUTEM TELEFONA

Erdoan i Stoltenberg razgovarali o najnovijim dešavanjima u Rusiji

Tokom razgovora istaknuto je da je prekid tenzija u Rusiji "spriječio pojavu neopozivih humanitarnih tragedija na ukrajinskom terenu"

Jens Stoltenberg i Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

25.6.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i šef NATO-a Jens Stoltenberg u telefonskom razgovoru u nedjelju razgovarali su o najnovijim dešavanjima u Rusiji i članstvu Švedske u NATO-u, saopćeno je iz Direkcije za komunikacije Turske.

Tokom razgovora istaknuto je da je prekid tenzija u Rusiji "spriječio pojavu neopozivih humanitarnih tragedija na ukrajinskom terenu", navedeno je u saopćenju.

Nova prekretnica

Stoltenbergu je preneseno da se Turska nada da će nedavni događaji u Rusiji biti "nova prekretnica na putu pravednog mira u Ukrajini".

Navedeno je da Turska zadržava svoj konstruktivan stav u vezi s članstvom Švedske, ali da bi izmjene zakona bile besmislene sve dok pristalice PKK/PYD/YPG slobodno organizuju demonstracije u ovoj zemlji.

Nadalje, naglašeno je da bi "nepravde s kojima se suočavaju u kontekstu F-35 i pokušaji da se zahtjevi Turkiye o F-16 povežu sa članstvom Švedske naštetili NATO-u i njegovoj sigurnosti, a ne Turskoj".

Čin "izdaje"

Paravojna grupa Wagner optužila je u petak ruske snage da su napale njene borce i grupa je nakon toga prešla iz Ukrajine u ruski grad Rostov na Donu. Kao odgovor, Federalna služba sigurnosti u Rusiji pokrenula je krivični postupak protiv Wagnera za "oružanu pobunu". Ruski predsjednik Vladimir Putin označio je Wagnerov ustanak kao čin "izdaje".

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin kasnije je tvrdio da su njegovi borci odlučili da se vrate kako bi izbjegli krvoproliće kada su bili 200 kilometara od Moskve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.