SVEMIRSKI TELESKOP

Euclid danas polijeće s Floride: Istražit će mračni dio univerzuma

Euclid će zaroniti u daleku prošlost univerzuma, nastalog prije 13,8 milijardi godina

Sonda polijeće danas u 15:11 sati. ESA

Z. K.

1.7.2023

Evropski svemirski teleskop Euclid danas polijeće sa Floride ka svemiru gdje će istraživati dve velike mistetije univerzuma - tamnu materiju i tamnu energiju. Ta dva elementa, teorijska i nevidljiva, čine 95 posto univerzuma, ali se gotovo ništa ne zna o njihovoj tačnoj prirodi.

Trodimenzionalna mapa

Sonda polijeće danas u 15:11 sati po srednjeevropskom vremenu iz baze Cape Carnevala u američkoj saveznoj državi Floridi, i to na raketi Falcon 9 kompanije SpaceX. Vjeruje se da tamna materija objašnjava zašto se, između ostalog, galaksije ne raspršuju u rojeve zvijezda. 

Što se tiče tamne energije, njeno postojanje je neophodno da bi se objasnilo ubrzanje širenja univerzuma.

U pokušaju da skine veo sa tih misterija, misija Evropske svemirske agencije (ESA) će izraditi trodimenzionalnu mapu univerzuma, koja obuhvata dvije milijarde galaksija, ali je čovjeku vidljiva samo jedna trećina.

Treća dimenzija mape bit će vrijeme. Euclid će zaroniti u daleku prošlost univerzuma, nastalog prije 13,8 milijardi godina.

Prve slike

Svemirski brod težine dvije tone, visok 4,7 metara i širok 3,5 metara, u martu je, prvi put predstavljen novinarima, u čistoj, sterilnoj prostoriji grupe Thales Alenia Space, u Kanu.

Euclid će se nalaziti blizu svemirskog teleskopa James Webb, 1,5 miliona kilometara od Zemlje, garantirajući mu trajnu izloženost suncu sa solarnim panelima.

Njegove prve slike očekuju se u oktobru, ali će biti potrebno mnogo duže za bilo kakva otkrića, poslije analize brda podataka koje će dostaviti Euclid. Misija, vrijedna 1,5 milijardi eura, trebalo bi da traje do 2029. godine, a možda i više ukoliko se neočekivano sazna nešto više o univerzumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.