ČELNIK NATO-A

Stoltenberg: Erdoan i Kristerson sastat će se u ponedjeljak

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti prijem Štokholma u NATO

Stoltenberg. Anadolija

Anadolija

6.7.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će sljedeće sedmice sazvati sastanak s turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoan (Recepom Tayyipom Erdoganom) i švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon petog sastanka Stalnog zajedničkog mehanizma između Turske, Finske i Švedske u Briselu, Stoltenberg je rekao da se slažu da je pristupanje Švedske NATO-u u interesu sigurnosti svih saveznika.

Također je rekao da žele da upotpune punopravno članstvo Švedske što je prije moguće.

- Na samitu NATO-a sljedeće sedmice, ponovo ćemo se opredijeliti za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama - dodao je Stoltenberg.

Povezanost kriminala

Šef NATO-a je rekao da će sazvati sastanak s Erdoanom i Kristersonom u ponedjeljak u Viljnusu u Litvaniji kao sljedeći korak u ovom procesu.

Povodom toga što je Švedska po prvi put osudila simpatizera terorističke grupe PKK za krivično djelo vatrenog oružja i pokušaj finansiranja terorizma, Stoltenberg je rekao da je to primjer kako je organizirani kriminal u Švedskoj usko povezan s terorističkim organizacijama u Turskoj.

Odgovarajući na pitanje novinara o nedavnim reakcijama širom svijeta na Švedsku zbog spaljivanja islamske svete knjige Kur'ana, što se dogodilo prošle sedmice ispred džamije u Štokholmu, i da li misli da bi Švedska mogla imati efikasan mehanizam za borbu protiv terorizma ili bi to predstavljalo opterećenje za NATO, Stoltenberg je rekao da je Švedska “ispunila svoje obaveze“ u okviru trilateralnog memoranduma

Rekao je da je razlog današnjeg sastanka da se prevaziđe vidljivi jaz.

Domaćin petog sastanka Stalnog zajedničkog mehanizma bio je Stoltenberg, a prisustvovale su mu delegacije Turske, Finske i Švedske.

Borba protiv terorizma

Samita lidera NATO-a održat će se u Viljnusu 11. i 12. jula.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog u junu 2022. u Madridu i pozabavila se sigurnosnim zabrinutostima Ankare.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti prijem Štokholma u NATO. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.