BAJDENOV SAVJETNIK

Reagovala Bijela kuća na izjavu Zelenskog o NATO-u

Članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti stoga nije vjerovatno jer bi to stavilo NATO u rat s Rusijom, rekao je Kirbi

Džon Kirbi i Volodimir Zelenski. AP

S. S.

11.7.2023

Ukrajina mora ispuniti još niz uvjeta da bi mogla pristupiti NATO-u, rekao je danas Džon Kirbi (John Kirby), savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za nacionalnu sigurnost.

Tako je SAD odgovorio na oštre komentare ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je kritizirao vođe NATO-a jer Ukrajina, po svemu sudeći, na samitu saveza koji se upravo održava u Vilsu neće dobiti vremenski okvir za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

- Vjerujemo da je NATO u budućnosti Ukrajine. To je nešto na što je savez pristao još 2008. - rekao je Kirbi za CNN. "Sada postoje reforme - dobra uprava, vladavina prava, političke reforme - na kojima Ukrajina treba raditi, a mi razumijemo da je teško raditi na nekim od tih reformi kada ste u ratu. Naravno, sada su u ratu. Članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti stoga nije vjerovatno jer bi to stavilo NATO u rat s Rusijom", dodao je.

Ipak, Kirbi je priznao da razumije frustracije Zelenskog, koji je na Twitteru izrazio oštru kritiku rasprava o mogućem putu prema članstvu u NATO-u na summitu u Litvi napisavši: "Neizvjesnost je slabost".

- Da, postoje frustracije, želje da se ovaj rat brzo završi, sve to razumijemo - rekao je Kirbi pa dodao: "Naravno, dijelimo mnoge od tih briga."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.