POSJETE

Južnokorejski predsjednik doputovao u Ukrajinu

Američki saveznik i veliki izvoznik oružja, Južna Koreja, suočava se s ponovnim pritiskom da dostavi oružje Ukrajini

Predsjednik Južne Koreje u Ukrajini. Fena

FENA

15.7.2023

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol doputovao je u subotu u posjetu Ukrajini radi razgovora sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopćeno je iz Ureda predsjednika Južne Koreje.

Izrazio solidarnost

Iznenadno putovanje uslijedilo je nakon što je Yoon prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji i posjetio Poljsku ove sedmice, gdje je izrazio solidarnost s Ukrajinom i tražio načine da podrži njenu borbu protiv ruske invazije.

Yoon je posjetio mjesto masovnih ubistava u Buči u blizini prijestolnice Kijeva, prije nego što je posjetio Irpin, stambeni kvart koje je pretrpio velike raketne napade. Očekuje se da će nakon toga održati samit sa Zelenskim, saopćio je njegov ured.

Američki saveznik i veliki izvoznik oružja, Južna Koreja, suočava se s ponovnim pritiskom da dostavi oružje Ukrajini, čemu se Yoonova administracija opirala zbog uticaja Rusije na Sjevernu Koreju.

Yoon je ove sedmice izjavio da se njegova administracija priprema da pošalje opremu za deminiranje i vozila hitne pomoći, na zahtjev Ukrajine, i da će se pridružiti NATO fondu za Ukrajinu.

Zelenski je zamolio Yoona da pojača vojnu podršku kada su se prvi put sastali u maju.

Izvoz municije

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je da se razgovara o izvozu municije u SAD, ali je navelo da je medijski izvještaj da je Seul pristao da pošalje artiljerijsku municiju u SAD za isporuku Ukrajini netačan.

- Smatramo rusku invaziju na Ukrajinu kao izazov za slobodu, ljudska prava i vladavinu prava međunarodne zajednice - izjavio je Yoon nakon sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u četvrtak, dodajući da bi Južna Koreja mogla biti dobar partner u obnovi Ukrajine.

Sporazum o saradnji

Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu i saobraćaj Južne Koreje saopćilo je u petak da planira podržati rekonstrukciju ukrajinske infrastrukture, poput saobraćaja, energetike i industrije.

Južnokorejske kompanije i kompanije u Ukrajini i drugim zemljama potpisale su u petak sporazume o saradnji u obnovi Ukrajine, navodi se u saopćenju ministarstva, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.