SELO U ZAPOROŽJU

Jedan civil poginuo, više ranjenih u ruskim napadima na ukrajinske gradove i naselja

Regije Harkov i Zaporožje na istoku i jugoistoku Ukrajine bile su u poprište žestokih borbi tokom većeg dijela 17 mjeseci otkako je invazija počela

Jedan civil poginuo. FENA

FENA

16.7.2023

Jedan civil je ubijen, a još jedan ranjen u ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Harkov, dok je sedam ranjeno u jednom selu u Zaporožju, saopćili su u nedjelju ukrajinski zvaničnici.

Regije Harkov i Zaporožje na istoku i jugoistoku Ukrajine bile su u poprište žestokih borbi tokom većeg dijela 17 mjeseci otkako je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda, dok se kijevske snage bore da oslobode oblasti koje ruske snage sada drže.

Kontrola nuklearne elektrane

U potezu koji se naširoko osuđuje kao nezakonit, Rusija je prošle godine objavila da pripaja Zaporožje i druge dijelove Ukrajine i kontrolira tamošnju nuklearnu elektranu, najveću europsku, ali regionalni glavni grad Zaporožje ostaje pod kontrolom Kijeva.

Ukrajina je u septembru ponovo zauzela veći dio istočne regije Harkov, a ruske snage sada zauzimaju samo mali dio regije.

Jedan 33-godišnji muškarac je poginuo, a jedan je ranjen u ruskoj vatri na stambene zgrade u selu Kolodiazne u regionu tokom noći, rekao je Oleh Sinehubov, guverner Harkova, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Rusija lansirala rakete

On je rekao da je Rusija lansirala četiri rakete zemlja-vazduh S-400 preko noći na grad Harkov, malo oštetivši jednu stambenu zgradu.

Guverner Zaporožja Jurij Malaško objavio je na Telegramu da su tri žene i četiri muškarca povrijeđeni i da je nekoliko kuća oštećeno u teškom ruskom granatiranju iz višecijevnih raketnih bacača na selo Stepnohirske u subotu popodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.