BRITANSKI PREMIJER

Sunak brani politiku svoje vlade prema okolišu

Ne bismo trebali ni od koga slušati nikakva predavanja o našoj poziciji, izjavio je Sunak

Sunak: Naša pozicija je fantastična. Twitter

FENA

2.8.2023

Britanski premijer Rishi Sunak branio je u srijedu politiku svoje vlade prema okolišu nakon što su je aktivisti kritikovali, rekavši da je njen rad na smanjenju emisije ugljika bolji od drugih velikih zemalja.

Britanija je usvojila cilj dostizanja neto nulte emisije ugljika do 2050. za vrijeme bivše premijerke Therese May i brzo je izgradila svoje kapacitete za obnovljivu energiju.

Napredak u vjetroelektranama na kopnu i moru otežan je, međutim, nizom promjena pravila, što je navelo neke programere da upozore da će se boriti za ulaganja u Britaniju bez poboljšanih podsticaja.

Vlada je u decembru odobrila i svoj prvi novi duboki rudnik uglja u posljednjih nekoliko decenija, a Sunak je izjavio da će njegova vlada dati još stotine dozvola za vađenje nafte i plina u Sjevernom moru.

Upitan na LBC radiju da li je on "opasan radikal" jer želi povećanu proizvodnju fosilnih goriva, Sunak je branio britansko bavljenje klimatskom politikom.

Rekao da je Britanija brže riješila ispuštanja stakleničkih gasova od svih velikih ekonomija G7. Kako bi podržala njegovu tvrdnju, vlada je citirala podatke nacionalnog inventara dostavljene u Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC).

- Ne bismo trebali ni od koga slušati nikakva predavanja o našoj poziciji. Naša pozicija je fantastična. Bolja je od svih ostalih - kazao je Sunak, odgovarajući na pitanja slušatelja LBC.

Sunak je rekao da mu je stalo do toga da Britanija dostigne cilj neto nulte emisije stakleničkih gasova do 2050. godine i da želi ostaviti okoliš i klimu u boljem stanju za svoju djecu.

Dodao je, međutim, da čak i kada Britanija dostigne neto nulu, četvrtina energije će još će dolaziti iz fosilnih goriva, koja bi trebala biti nabavljena u zemlji, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.