TIM ISTRAŽITELJA TVRDI

Izvještaj UN-a: Ratni zločini mijanmarske vojske "sve češći i brutalniji"

U izvještaju se također navode "ubistva civila ili boraca zarobljenih tokom operacija"

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila. Twitter

FENA

8.8.2023

Ratni zločini koje je počinila mijanmarska vojska, uključujući bombardovanje civila, postali su 'sve učestaliji i brutalniji', navodi tim istražitelja Ujedinjenih naroda u izvještaju objavljenom u utorak.

U izvještaju Nezavisnog istražnog mehanizma za Mijanmar (IIMM), koje je pokrivalo razdoblje između jula 2022. i juna 2023., navodi se da postoje "snažni dokazi da su mijanmarska vojska i njezine pridružene milicije počinile tri vrste ratnih zločina povezanih s borbama s povećanjem učestalosti i drskosti".

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila korištenjem bombi i paljenje civilnih domova i zgrada, što ponekad rezultira uništavanjem cijelih sela, navodi se, javlja Reuters.

U izvještaju se također navode "ubistva civila ili boraca zarobljenih tokom operacija".

- Naši dokazi ukazuju na dramatičan porast ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u zemlji, sa široko rasprostranjenim i sistemskim napadima na civile, i pravimo spise predmeta koje sudovi mogu koristiti za utvrđivanje odgovornosti počinitelja - rekao je Nicholas Koumjian, voditelj IIMM-a.

Otkako je hunta preuzela vlast prije dvije godine, Mijanmar je u haosu, s pokretom otpora koji se bori protiv vojske na više frontova nakon krvavog obračuna s protivnicima zbog kojeg su zapadne zemlje ponovo uvele sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.