U GLAVNOM GRADU EKVADORA

Šest Kolumbijaca pritvoreno zbog sumnje za ubistvo predsjedničkog kandidata

Zaplijenjene četiri sačmarice, puška kalibra 5.56 milimetara, municija, tri granate, jedna kola i jedan motocikl

Tokom prevoženja tijela Viljavisencija. AP

N. Aj.

12.8.2023

Ekvador će zadržati šest Kolumbijaca najmanje na mjesec dok se u zemlji vodi istraga o njihovoj umiješanosti u ubistvo predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisencija koji je život posvetio borbi protiv korupcije i kriminala, saopćila je kancelarija glavnog državnog tužioca.

Sahrana Viljavisencija također je održana jučer, za najužu porodicu, dok je javni pomen održan u glavnom gradu Ekvadora, Kitu.

Odvijanje procesa

Kolumbijci su uhapšeni u srijedu u vezi s atentatom na Viljavisencija u Kitu koji je počinjen tog dana. Kako se navodi u policijskom izvještaju, do hapšenja je došlo u jednoj kući u Kitu, gdje su se osumnjičeni skrivali, i na licu mjesta su zaplijenjene četiri sačmarice, puška kalibra 5.56 milimetara, municija, tri granate, jedna kola i jedan motocikl, prenosi agencija "Beta".

Nacionalnost ovih muškaraca objelodanjena je jučer, i bit će u pritvoru najmanje 30 dana radi istrage, ali gotovo sigurno će biti zadržani mjesecima dok se proces odvija.

Viljavisencio nije bio kandidat s najvećim šansama za uspjeh na predsjedničkim izborima zakazanim za kraj ovog mjeseca, ali njegovo ubistvo usred bijela dana šokiralo je naciju i pokazalo da će se naredni predsjednik Ekvadora suočiti s rastom kriminala.

Organizirani kriminal

Divljanje bandi i kartela oduzelo je hiljade života ljudi posljednjih nekoliko godina.

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Huan Zapata nazvao je ubistvo predsjedničkog kandidata „političkim zločinom terorističke prirode“ koje je za cilj imalo da sabotira vanredne predsjedničke izbore 20. avgusta.

Nije saopćeno da li su osumnjičeni bili članovi neke bande, ali je Zapata rekao da su povezani s organizovanim kriminalom.

Dok je bio živ, Viljavisencio (59) je tvrdio da mu prijete saveznici meksičkog narkokartela Sinaloa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.