BORBA PROTIV KORUPCIJE

Zelenski najavio smjenu svih regionalnih načelnika za regrutaciju vojske

Kijev je razbijanje korupcije stavio kao ključni prioritet jer se brani od invazije Rusije u punom obimu i traži članstvo u Evropskoj uniji

Volodimir Zelenski. AP

N. Aj.

12.8.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u petak smjenu šefova svih regionalnih vojnih centara u zemlji zbog zabrinutosti zbog korupcije.

Zelenski je rekao da je pregled ukrajinskih regrutnih centara otkrio znakove profesionalne zloupotrebe u rasponu od ilegalnog bogaćenja do transporta muškaraca koji ispunjavaju uslove za regrutaciju preko granice uprkos ratnoj zabrani.

- Ovaj sistem bi trebali da vode ljudi koji tačno znaju šta je rat i zašto su cinizam i mito tokom rata izdaja - rekao je on u saopćenju.

Kijev je razbijanje korupcije stavio kao ključni prioritet jer se brani od invazije Rusije u punom obimu i traži članstvo u Evropskoj uniji.

Zelenski je rekao da će najviši general Valeri Zaluzhni biti odgovoran za provedbu odluke i da će nove kandidate za te funkcije prvo provjeriti ukrajinska domaća služba sigurnosti, SBU.

Ukrajina se suočila s izazovima regrutacije jer se rat s Rusijom približava granici od 18 mjeseci, a vojsku povremeno pogađaju skandali koji otkrivaju korupciju ili teške taktike regrutacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.