SEUL

Stotine Južnokorejaca protestuju protiv japanskog plana ispuštanja vode iz Fukušime

Ako se izbace, radioaktivne supstance sadržane u ozračenoj vodi na kraju će uništiti morski ekosistem - rekao je Kjongsuk

Protesti aktivista. AP

FENA

12.8.2023

Stotine južnokorejskih aktivista okupilo se u subotu u centru Seula kako bi protestirali protiv plana Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima, koju je uništio cunami, u okean.

Vladini izvori

Japanske dnevne novine Asahi Shimbun javile su u ovoj sedmici da Tokio planira početi ispuštati vodu u okean već krajem avgusta, pozivajući se na neidentifikovane vladine izvore.

- Ako se izbace, radioaktivne supstance sadržane u ozračenoj vodi na kraju će uništiti morski ekosistem - rekao je Čoi Kjongsuk (Choi Kyoungsook) iz Korea Radiation Watch, aktivističke grupe koja je organizirala protest.

- Protivimo se jer vjerujemo da more nije samo za japansku vladu, nego i za sve nas i za čovječanstvo - kazao je.

Japanski nuklearni regulator prošlog mjeseca dao je odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne puštati vodu, za koju su Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju naveli da je sigurna, ali se zemlje u susjedstvu plaše da bi mogla zatrovati hranu.

Sastanak na samitu

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sastat će se s japanskim premijerom Fumiom Kišidom (Kishida) i predsjednikom Južne Koreje Junom Sukom Jelomom (Yoon Suk Yeolom) na trilateralnom samitu 18. avgusta.

- Priča se da je odbacivanje kontaminirane vode na dnevnom redu samita. Vlade Južne Koreje, SAD-a i Japana trebale bi to smatrati ekološkom katastrofom, a ne političkim pitanjem, i dogovoriti se da to blokiraju za dobrobit budućih generacija - rekao je Čoi, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.