ČUDO U EVROPI

Nikada u historiji jedna zemlja svojim građanima nije uprihodila ovoliko bogatstvo u 6 mjeseci

Menadžeri norveškog fonda redovno u javnosti kritički preispituju vlastita strateška ulaganja

Fenomenalan uspjeh Norveške. Facebook

D. H.

17.8.2023

Najbolji primjer na svijetu da se štednja, odnosno pametno investiranje, isplate kao nacionalna strategija (nasuprot politici zaduživanja za poticanje rasta), sasvim sigurno je norveški fond za upravljanje nacionalnim bogatstvom – Norges Bank Investment Management.

Odgovorno upravljanje

Površni ljudi reći će kako je Norvežanima lako imati takav fond jer u njega jednostavno kanaliziraju državne prihode od nafte i plina, ali su norveške vlasti mogle donijeti odluke o potpuno drugačijem korištenju prihoda od eksploatacije nacionalnih prirodnih resursa ili su pravila upravljanja fondom mogli postaviti tako da puno više bude podložan dnevnoj politici.

Međutim, s obzirom da je ključni cilj norveškog fonda za upravljanje državnom ekonomijom odgovorno dugoročno upravljanje bogatstvom u ime sadašnjih i budućih generacija, fokusirani su na održivi profit uz punu transparentnost investicija. Menadžeri norveškog fonda redovno u javnosti kritički preispituju vlastita strateška ulaganja, ali ostaje činjenica da su od 1998. do danas uspjeli dogurati ukupnu tržišnu vrijednost fonda do 1.400.000.000.000 (hiljadu i četiri stotine milijardi) dolara, dok im je samo u prvoj polovini ove godine profit dosegao 143.000.000.000 (stotinu četrdeset i tri milijarde) dolara, što znači da je ogromni fond imao povrat na imovinu od čak 10 posto.

Fenomenalan uspjeh

To je fenomenalni uspjeh u upravljanju nacionalnim bogatstvom jer je samo u prvoj polovini godine svakom živućem Norvežaninu (ima ih 5,8 miliona) njihov nacionalni fond uspio uprihoditi oko 26.000 dolara. U BiH će mnogi reći kako zbog toga što nemamo velike količine nafte i plina - a opterećeni smo strukturnim problemima te deficitarni upravljačkim znanjima, previše politizirani i korumpirani - ne možemo imati veliki i uspješni fond za upravljanje nacionalnim bogatstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.