PASKAL FERIER

Žena koja je Trampu poslala pismo s otrovom osuđena na 22 godine zatvora

FBI je pronašao njene otiske prstiju na pismu Trampu, u kojem ga se pozivalo da odustane od predsjedničke utrke

Paskal Ferier. Facebook

H. J. I.

18.8.2023

Žena iz Kanade osuđena je na 22 godine zatvora u SAD jer je na nekoliko adresa poslala omotnice za pisma u koje je stavila otrov ricin, uključujući i onu Donalda Trampa (Trump) dok je bio američki predsjednik. Smrtonosna omotnica naslovljena na Trampa presretnuta je u seotembru 2020. prije nego što je bila isporučena u Bijelu kuću.

Priznala krivicu

Paskal Ferier (Pascale Ferrier, 56) priznala je krivicu, a sudu je rekla da joj je žao što je njen plan propao i da "nije mogla zaustaviti Trampa". U dugom obraćanju sudu također je rekla da sebe vidi kao aktivisticu, a ne kao teroristkinju.

- Želim pronaći miran način za postizanje svojih ciljeva - dodala je Ferier.

FBI je pronašao njene otiske prstiju na pismu Trampu, u kojem ga se pozivalo da odustane od predsjedničke utrke. 

- Pronašla sam novo ime za tebe: "Ružni klaun tiranin" - napisala je u pismu, prema FBI-jevim dokumentima o optužnici.

Otrovna pisma slala i policajcima

Okružni sudija osudio ju je na 262 mjeseca zatvora, što je malo manje od 22 godine. Nakon odsluženja kazne bit će deportirana iz SAD, a ako se ikad vrati prijeti joj doživotni zatvor. Sudija je rekao da su njeni postupci "potencijalno smrtonosni" i "štetni za nju, štetni za društvo, štetni za potencijalne žrtve".

Ferier je također priznala da je slala slična pokvarena pisma osmorici teksaških policajaca. U toj je državi bila pritvorena 10 sedmica 2019. godine zbog nezakonitog posjedovanja oružja i vožnje bez vozačke dozvole, a za sve je okrivila policajce kojima je slala pisma.

Ferier, dvojna državljanka Francuske i Kanade, uhapšena je dok je prelazila granicu u Njujorku u septembru 2020. Nosila je pištolj, nož i naboje streljiva. Kasnije je priznala da je napravila ricin, otrov napravljen od otpadnog materijala preostalog od prerade ricinusovog graha, u svom domu u Kvebeku i stavila ga u omotnicu s pismom.

Ne postoji poznati protuotrov za ricin, a ovisno o dozi, može izazvati smrt unutar 36 do 72 sata. U 2014., muškarac iz Misisipija osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je poslao pisma s ricinom predsjedniku Baraku Obami (Barack) i drugim dužnosnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.