NESREĆA U RUSIJI

Prigožin poginuo u padu aviona, jedna stvar i dalje misterija: Šta nam govore snimci pada letjelice?

Jedna slika prikazuje "vrtlog oblaka", rekao je bivši pilot i vojni analitičar Šon Bel

Jevgenij Prigožin. Twitter

H. J. I.

27.8.2023

Dok je ruski istražni komitet saopćio da je poginulo svih 10 ljudi sa spiska putnika u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti, nije pružio nijedan potencijalni uzrok pada letjelice.

Tijelo vlasnika privatne vojske "Wagner", Jevgenija Prigožina identifikovano je među poginulima u padu aviona u ruskoj Tverskoj oblasti, javljaju danas ruski mediji.

Sky News je pronašao, verifikovao i ispitao nekoliko različitih video snimaka avionske nesreće.

U nastavku pročitajte šta nam oni govore.

Raketni napad

Jedna slika prikazuje "vrtlog oblaka", rekao je bivši pilot i vojni analitičar Šon Bel.

Oslanjajući se na sopstveno iskustvo letenja borbenim avionima, on objašnjava da ako bi raketa zemlja-zrak pogodila avion, "vidjet ćete tu vrstu traga pare u posljednjim fazama njenog približavanja".

- Stoga, to može biti ili eksplozija ili raketni sistem zemlja-zrak - kaže on.

"Vrtlog oblaka". China News Service

Međutim, američki zvaničnici rekli su da za sada nema informacija koje bi sugerisale da je raketa zemlja-zrak lansirana na letjelicu.

Preliminarni američki obavještajci utvrdili su da je pad aviona namjerno izazvan eksplozijom.

"Dim" dok je avion padao

Bel ističe ono što izgleda kao trag dima koji dolazi iz olupine aviona, otprilike na pola puta do njegovog pada na zemlju.

On kaže da ovo "skoro sigurno nije dim" i da je vjerovatno "ispuštanje goriva".

Bel vjeruje da je ovo "ispuštanje goriva". China News Service

- To je velika količina, to je ogromna šteta na letjelici koja je to izazvala - dodaje on. 

Nedostaje krilo ili rep u vazduhu - i krhotine na zemlji

Čini se da snimci aviona bliže zemlji pokazuju da nema krila ili repa, što bi moglo da objasni zašto se spustio "vertikalno".

Četvrta tačka koju Bel napominje je da druge slike sa mjesta nesreće prikazuju repni avion na "nekoj udaljenosti" od glavnog dijela aviona.

- Sada, sastavite sve to zajedno... postoji mnogo razloga zašto se to moglo dogoditi, ali to nije prirodna nesreća. To je katastrofa koja se dogodila u vazduhu. Postoje spekulacije da je kutija vina (sa bombom) stavljena u avion u posljednjem trenutku - rekao je Bel.

Avio je pao "vertikalno". China News Service

On dodaje da je problem sa tom teorijom u tome što generalno govoreći, "(eksplozija) unutar aviona ga raznosi iznutra, dok raketni sistem zemlja-zrak ili raketni sistem zrak-zrak uglavnom pokušava da pronađe najsočniji, najmesnatiji dio aviona".

- To bi objasnilo zašto bi potencijalno mogao da otkine krilo. I čim je to uradio, sudbina aviona je bila zapečaćena - zaključio je Bel.

Da podsjetimo, Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da je utvrđen identitet svih 10 osoba koje su poginule u padu aviona 23. avgusta i da njihov identitet odgovara spisku putnika.

- U okviru istrage o padu aviona u Tverskoj oblasti završena su molekularno-genetička ispitivanja. Na osnovu njihovih rezultata utvrđen je identitet svih deset poginulih, oni odgovaraju spisku navedenom u letačkom listu - navodi se u saopštenju.

Avion Embraer koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg srušio se u srijedu navečer u Tverskom regionu, a na spisku putnika nalazio se i vođa Wagnera Jevgenij Prigožin.

Poginulo je svih 10 osoba koje su se nalazile u avionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.