ŠEF WAGNERA

Prigožin sahranjen u tajnosti

Ruski istražni komitet u nedjelju je potvrdio da je Prigožin među ljudima koji su poginuli u avionskoj nesreći prošle srijede

Građani se opraštaju od stradalih u nesreći. AP Photo / Dmitri Lovetsky

D. R.

29.8.2023

"Oproštajna ceremonija" od šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u padu aviona prošle nedjelje, održana je iza zatvorenih vrata u Sankt Peterburgu, rekli su njegovi portparoli u utorak u saopćenju na društvenim mrežama.

"Oni koji žele da se oproste“ od vođe plaćenika trebalo bi da odu na groblje Porohovskoj u Sankt Peterburgu, njegovom rodnom gradu, navodi se u saopćenju, prenosi Blic.

Raniji medijski izvještaji o sahrani pominjali su druga groblja u gradu kao moguća mjesta za sahranu Prigožina, koja je obavijena velom tajne.

Putin nije prisustvovao

Ranije je objavljeno da Vladimir Putin nije planirao da prisustvuje sahrani Prigožina, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao novinarima da Kremlj nije znao za planirane sahrane, rekavši da je to pitanje porodice, navodi Reuters.

Ruski istražni komitet u nedjelju je potvrdio da je Prigožin među ljudima koji su poginuli u avionskoj nesreći prošle srijede. Komitet je u saopćenju naveo da je nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano svih 10 tijela pronađenih na licu mjesta.

Kremlj demantovao spekulacije

Avion Embraer koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg srušio se u srijedu uvečer u Tverskom regionu. Poginulo je svih 10 osoba koje su se nalazile u avionu.

Medijski kanali povezani sa Wagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion. Kremlj je demantovao špekulacije da je kriv za nesreću.

Prigožin (62) je predvodio pobunu protiv ruskog vojnog vrha 23. i 24. juna. Vođa Wagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svjetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Sahranjen vođa Wagnera. Anadolija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.