IDENTITET NEPOZNAT

Švedski državljanin pritvoren u Iranu

Ni Švedska ni EU nisu identifikovali čovjeka

Švedski državljanin pritvoren u Iranu. Fena

FENA

4.9.2023

Švedska i Evropska komisija u ponedjeljak su saopćile da je švedski državljanin pritvoren u Iranu, što je posljednji poznati slučaj držanja stranog državljanina u Iranu u jeku političkih napetosti sa Zapadom.

- Švedski državljanin, muškarac u tridesetim godinama, priveden je u Iranu u aprilu 2022. godine. Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Švedske u Teheranu vrlo intenzivno rade na slučaju i održavaju bliske kontakte s EU - saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Stockholmu.

Portparl Evropske komisije u ponedjeljak je također potvrdio da se švedski državljanin nalazi u Iranu, ali je odbio pružiti dodatne detalje.

New York Times je tokom dana javio da je švedski državljanin, koji je prema pisanju novina radio za diplomatski kor Evropske unije, u zatvoru u Iranu duže od 500 dana.

Ni Švedska ni EU nisu identifikovali čovjeka.

- Po našoj procjeni, zakompliciralo bi postupanje u slučaju kada bi ministarstvo javno raspravljalo o svojim postupcima. U svjetlu toga, ne vidimo razlog da potvrdimo bilo kakva imena - saopćilo je švedsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.