NA DANAŠNJI DAN

Žan Fransoa Šampolion dešifrirao hijeroglife

Prevodeći dijelove kamena iz Rozete, Šampolion je otkrio da je sistem egipatskog pisma kombinacija zvučnih i slikovnih znakova

Žan Fransoa Šampolion. dnevno.rs

18.9.2023

Na današnji dan 1822. godine, francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpolion (Jean-Francois Champollion) dešifrirao je egipatsko pismo, (hijeroglife), zbog čega je nazvan ocem moderne egiptologije.

Prevodeći dijelove kamena iz Rozete, Šampolion je otkrio sličnost egipatskog jezika s koptskim, odnosno da je sistem egipatskog pisma kombinacija fonetskih (zvučnih) i ideogramskih (slikovnih) znakova.

Šampolion je već do 16. godine savladao desetak jezika, uključujući koptski, a njegov interes za egiptologiju bio je inspiriran Napoleonovim osvajanjima u Egiptu od 1798. do 1801. godine.

Postavio temelj moderne egiptologije

Prvi je odgonetnuo imena Kleopatra i Ptolomej, a uočio je i razliku između hijeroglifskog pisma i kasnijih jednostavnijih verzija (hijeratsko i demotsko pismo). Rezultate svog rada objavio je u “Precis du systeme hieroglyphique” iz 1824. godine, a tim otkrićem postavio je temelj moderne egiptologije.

Godine 1826., postavio je egipatsku zbirku muzeja Louvr i postao profesor egiptologije Francuskom koledžu u Parizu.

Šampolion je preminuo mlad, u 41. godini, a nakon njegove smrti dijelove njegovih radova obradio je njegov stariji brat Žak Žozep Šampolion (Jacques Joseph).

„The New York Times“. alamy.it

Izašao prvi broj „The New York Timesa“

Godine 1851., na današnji dan, izašao je prvi broj američkog dnevnika „The New York Times“, koji je osnovao Henri Džervis Rejmond (Henry Jarvis Raymond).

“The New York Times” nazivaju i "Sijeda dama" zbog njegovog staromodnog izgleda i stila, a često ga navode kao nacionalni novinski autoritet, odnosno kao službena i autoritativna referenca za savremene događaje. Do sada je osvojio 94 Pulitzerove nagrade, više nego ijedan drugi list.

U početku je izlazio svakim danom osim nedjelje, ali je za vrijeme američkog građanskog rata, kao i većina drugih vodećih novina, dobio i nedjeljno izdanje. Postupno je postajao sve utjecajniji, naročito 1870. i 1871. godine, kada je serija članaka razotkrila nečasne radnje tada svemoćnog gradskog političara Bosa Tvida (Boss Tweed).

“Avionsko izdanje u 4 sata ujutro”

Početkom 20. vijeka “The New York Times” je stekao ugled i zbog sklonosti da se koristi najsavremenijom tehnologijom ne bi li što brže donosio vijesti svojim čitateljima. Tako je 1904. godine, na samom početku rusko-japanskog rata, putem radija primio detaljan izvještaj o bici kod Port Arthura; 1910. je organizirao prve avio-pošiljke “The New York Times” u Filadelfiju; 1919. je uspostavio prve trans-atlantske pošiljke u London, a 1920. je štampano posebno "Avionsko izdanje u 4 sata ujutro", koje je avionom poslato u Čikago, kako bi ga mogli čitati učesnici tadašnje republikanske izborne konvencije.

Sklonost prema novim medijima “The New York Times” je zadržao i u doba interneta, tako da je već 1995. postavio svoju službenu web-stranicu.

CIA. wikipedia.org

Osnovana američka tajna služba CIA

Tajna služba Sjedinjenih Američkih Država CIA osnovana je 18. septembra 1947. u gradu Langliju, u državi Virdžinija. Njena preteča bila je Kancelarija za strateške usluge, a na njenom čelu se nalazio Vilijam Donovan (William), koji se danas smatra „ocem“ ovih organizacija.

Glavni zadatak CIA-e je prikupljanje i analiza podataka o stranim vladama i korporacijama, ali i pojedincima, te dostavljanje tih podataka raznim resorima Vlade SAD. Drugi, ne manje važan zadatak je propagandna aktivnost i aktivnost u odnosima s javnošću, objavljivanje javnih i tajnih podataka, tačnih i lažnih (kontrašpijunaža), te utjecaj na druge da djeluju u interesima Vlade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.