UHAPSIO GA FBI

Bjegunac se smijao dok su mu stavljali lisice poslije 32 godine bjekstva

Greg Loson, koji sada ima 63 godine, napustio je grad prije nego što ga je porota proglasila krivim za pokušaj ubistva drugog stepena 1991. godine

Greg Loson se smijao prilikom hapšenja. Twitter

H. J. I.

24.9.2023

Bjegunac iz Luizijane koji je bio u bjekstvu 32 godine konačno je uhvaćen u Meksiku ove sedmice, a video snimak koji je objavio FBI prikazuje ga kako se smije dok mu stavljaju lisice, javlja "CBS News".

Pokušaj ubistva

Greg Loson, koji sada ima 63 godine, napustio je grad prije nego što ga je porota proglasila krivim za pokušaj ubistva drugog stepena 1991. godine, saopštio je FBI. Konačno je uhvaćen zahvaljujući dojavi koju je dobio od FBI Nju Orleansa, rekli su federalni zvaničnici.

U četvrtak navečer, FBI je postavio video iz kancelarije šerifa okruga Bienvil na kojem se vidi kako je Loson u pratnji vlasti na aerodromu. Loson se može vidjeti kako se smije neposredno prije nego što je policajac stavio lisice bjeguncu više od tri decenije nakon što je napustio zemlju.

- Tri decenije duga potraga za muškarcem osuđenim za pokušaj ubistva je završena, zahvaljujući dojavi koju je dobio FBI Nju Orleans - napisala je agencija na društvenim mrežama.

- Jutros, 63-godišnji Greg Loson se vratio u zatvor u Luizijani čekajući akciju vlasti okruga Bienvil.

Uhapšen u Meksiku

Vlasti su u utorak pronašle i uhapsile Losona u Huatulku u Meksiku. Agenti u Šrevportu i Meksiku sarađivali su sa sjedištem FBI-ja i imigracionim vlastima na pronalaženju i deportovanju Losona zbog kršenja imigracionih propisa.

Loson je optužen da je pokušao da ubije Seta Garlingtona nakon svađe na benzinskoj pumpi 1991. godine. Garlington je preživio, ali Loson je napustio grad prije nego što ga je porota proglasila krivim za pokušaj ubistva drugog stepena.

FBI je pokrenuo potragu za Losonom u maju 1991. i tokom godina je odgovarao na različite dojave i navodna viđenja. FBI je od početka sumnjao da je Loson pobjegao u Meksiko.

- Želimo da se zahvalimo našim partnerima i javnosti u ovom slučaju, koji nikada nisu odustali od nade da bi pravda mogla biti zadovoljena za žrtvu gospodina Losona - rekao je Daglas A. Vilijams Mlađi, specijalni agent zadužen za FBI Nju Orleans.

- Nema sumnje da bi gospodin Loson još mogao da bude u bjekstvu da naši partneri u Meksiku nisu bili voljni da se pozabave ovim tako brzo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.