EMA KORONEL

El Čapova žena puštena iz zatvora

Na slobodi poslije manje od dvije godine iza rešetaka

Ema Koronel. AP

H. J. I.

14.9.2023

Supruga meksičkog narkobosa Hoakina El Čapa Guzmana puštena je iz američkog zatvora nakon što je odslužila manje od dvije godine zbog umiješanosti u kriminalnu operaciju vrijednu više milijardi.

Ema Koronel (34) je postigla dogovor o priznanju krivice sa tužilaštvom, zbog čega će od sada biti četiri godine pod nadzorom, prenosi Sky news.

Priznala krivicu

Ema je osuđena na tri godine zatvora u novembru 2021. godine.

Uoči oslobađanja je u junu prebačena iz federalnog zatvora u Teksasu u kuću u Kaliforniji.

Ona je tokom izricanja presude izrazila "istinsko žaljenje za bilo kakvu štetu", pošto se izjasnila krivom za pranje novca i zavjeru za distribuciju kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane za uvoz u SAD.

Uhapšena je u februaru 2021. na aerodromu i osuđena za trgovinu drogom i pranje novca kasnije te godine u Vašingtonu.

Razrađen plan bjekstva

Ona je igrala ulogu u pomaganju u razrađenom planu bjekstva svog supruga iz zatvora 2015. godine, uključujući tunel prokopan ispod meksičkog zatvora, prema tužiocima.

Rekli su da je ona olakšala ovo bjekstvo tako što je prokrijumčarila GPS sat vješto prerušen u hranu, što je omogućilo graditeljima tunela da ga precizno lociraju i stignu.

El Čapo, vođa Sinaloa kartela, ponovo je uhvaćen sljedeće godine i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

El Čapo i Ema vjenčali su se na njen 18. rođendan u julu 2007. godine. Na vjenčanju su navodno bili članovi meksičke vojske, političari, guverner Sinaloe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.