VELIKA BRITANIJA

Unutar najozloglašenijeg ženskog zatvora: Ovdje se nalaze najbrutalnije žene ubice

Ovaj zatvor ženama daje priliku da paze na ovce i koze, čuvaju zečeve i ptice, i to je sve osmišljeno da bi održale „smirenost“

Najozloglašenije zatvorenice se nalaze u ovom zatvoru. lbc.co.uk

H. J. I.

24.9.2023

Medicinska sestra iz pakla Lusi Letbi, koja je osuđena za ubistvo sedam novorođenčadi i pokušaja ubistva još šest beba u Velikoj Britaniji, bit će smještena u jednom od najozloglašenijih zatvora - Lou Njuton, koji je ujedno i dom brutalnih žena ubica, kao što su Džoana Denehi, koja je nasumično ubila 13-godišnju djevojčicu i Ema Aitken, koja je spalila tijelo muškarca. 

Lusi Letbi, 33-godišnja medicinska sestra, postala je jedna od samo četiri žene koje su dobile doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.

Ona će biti zatvorena u Lou Njutonu u Daramu u Engleskoj i to poslije zadržavanja u bolničkom krilu – gdje će biti pod posebnim nadzorom zbog pokušaja samoubistva i bit će odvojena od drugih zatvorenica radi sopstvene zaštite.

Ipak, prema pisanju lokalnih medija, najozloglašeniji zatvorenik u ovom zatvoru je Džoana Denehi, „potpuni psihopata“, koja je ubila tri muškarca tokom desetodnevnog krvavog pira. Mediji pišu da je u vezi sa zatvorenicom Emom Etken, koja je pomogla svom ocu i dečku da pretuku muškarca na smrt nakon čega mu je spalila tijelo.

U zatvoru se nalazi i Hana Bonser, koja je nasumično izbola 13-godišnjakinju Kejsi Kerni, a koliko je poznato, Bosner navodno živi kao muškarac i traži da je zovu „Adam“.

Prethodne zatvorenice ovog pakla na zemlji bile su i serijski ubica Rouz Vest, koja je mučila i ubila devet mladih djevojaka sredinom 80-ih godina, zatim majka „Bejbi P“, Trejsi Koneli, koja je ubila svog sina Pitera i Šeron Kar, poznatija kao „Đavolja kćerka“, koja je sa 12 godina ubila 18-godišnjeg stranca.

Ovaj zatvor ženama daje priliku da paze na ovce i koze, čuvaju zečeve i ptice, i to je sve osmišljeno da bi održale „smirenost“. U prostorijama Lou Njutona čak postoji i prodavnica u kojoj mogu da kupe odjeću.

Ko su zatvorenice

Tokom desetodnevnog pira 2013. godine, Denehi je ubila Lukaša Slaboševskog (31), Džona Čepmena (56) i Kevina Lija (48) i nakon čega je njihova tijela bacila u jarak ispred Piterboroa. Nakon toga, nožem je zaklala još dvojicu muškaraca u Herefordu.

Na njenom suđenju je rečeno kako je Denehi, koja je odrasla u stabilnoj porodičnoj kući, izvršila ove napade ne bi li zadovoljila „sadističku ljubav prema krvi“.

- Ubila sam da bih vidjela kako ću se osjećati, da vidim da li sam bezosjećajna kako što sam mislila - rekla je ona jednom prilikom psihijatru.

Stručnjaci kažu da je Denehi žudjela za slavom i da je željela da ponizi svoje žrtve.

U junu 2020. otkriveno je da je Denehi, koja je 2018. prebačena u Lou Njuton, bila u vezi sa drugom zatvorenicom – Emom Etken.

Etken služi minimalnu kaznu od 12 godina nakon što je 2014. godine, sa 19 godina, optužena zbog ubistva Berija Smita, čije je ugljenisano tijelo pronađeno ispred kluba u Derbiširu.

Kako su prenijeli mediji, Denehi i Etken su jedna drugoj poklonile i jastuke na kojima su bila izvezena njihova imena.

Doživotna kazna zatvora

Denehi je osuđena na doživotnu kaznu, dok je medicinska sestra Lusi Letbi dobila 14 godina za svaku od beba koje je ubila ili pokušala da ubije.

Jedine druge žene koje su se suočile sa ovakvom kaznom su Rouz Vest i Majra Hindli, koja je umrla 2002. godine.

Vest je proglašena krivom za ubistvo deset djevojaka. Saučesnik u ovim gnusnim zločinima bio je niko drugi do njen muž Fred.

Par je zatvarao, seksualno zlostavljao i ubijao mlade djevojke u svojoj kući, uključujući i rođenu kćerku.

Vest, koja sada ima 69 godina, premještena je u Lou Njuton iz zatvora Bronzfild, gdje je Lusi Letbi prvenstveno služila kaznu, ali je premještena jer je navodno otkriveno da ostale zatvorenice planiraju da je tuku štapovima za biljar.

Vest je 1995. godine osuđena za deset ubistava i premještena je u zatvor Nju Hol, dok je Hana Bonser i dalje iza rešetaka u Lou Njutonu.

Ova zavisnica od droge zarila je kuhinjski nož u grudi djevojčice Kejsi Kerni dok je šetala parkom u Donkasteru.

Bonser, čiji su problemi sa mentalnim zdravljem bili povezani sa dugogodišnjim drogiranjem, prvi put je postala poznata socijalnim službama sa devet godina nakon majčine smrti.

Lou Njuton je također bio dom i Bernadet Mekneli, koja je bila u zatvoru zbog ubistva 16-godišnje Suzane Kaper.

Mekneli je navodno bila vođa bande 1990-ih i držala je Kaper u zatočeništvu, a za to vrijeme je tukla, ubrizgavala joj drogu i podvrgavala je brutalnom mučenju tokom sedam dana.

Kaper je potom odvezena u šumu u Stokportu, polivena benzinom i zapaljena. Preživjela je dovoljno dugo da bi mogla da imenuje svoje napadače.

Dobila je doživotnu kaznu zatvora u Lou Njutonu 1993. godine, prije nego što je puštena na slobodu 2015. godine.

Ozloglašeni zatvor

Od aprila prošle godine, u Lou Njutonu je bilo 242 zatvorenica od 18 godina i više.

Ovaj zatvor maksimalne bezbjednosti, smatra se ključnim u promjeni ponašanja opasnih prestupnica, i to zbog primjene projekta „Primrose“, koji je osmišljen da pomogne u liječenju žena sa „opasnim i teškim poremećajima ličnosti“, i to je jedini ženski zatvor u Velikoj Britaniji koji koristi takav projekat.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, od marta 2021. do februara prošle godine, u zatvoru je bilo deset trudnih zatvorenica i uvedene su takozvane „kutije za pamćenje“ koje bi pomogle zatvorenicama da se nose sa stresom odvajanja od svog djeteta.

Prije suđenja, Lusi Letbi je bila zatvorena u Bronzefildu u Sariju, koji je najveći ženski zatvor u Evropi i dom fanatika Al Kaide, Rošonare Čudri, koja je nožem izbola poslanika Laburističke partije Stivena Timsa 2010. godine.

Na izricanju presude Letbi je odbila da se pojavi na sudu i čuje kako je uništila živote nekoliko porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.