TENZIJE NA KOSOVU

Borelj: EU je spremna da razmotri mjere protiv Srbije

Neophodno je da se strane vrate dijalogu koji vodi EU, rekao je Borelj

Žozep Borelj. AP

H. J. I.

29.9.2023

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da je EU spremna da razmotri "mjere" protiv Srbije ukoliko zemlja ne ispuni zahtjeve Unije.

- Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU u vezi sa smirivanjem tenzija na sjeveru Kosova, a ako procijeni da ih Beograd ne poštuje, spreman je da razmotri uvođenje mjera protiv vlasti u Srbiji - rekao je Borelj.

Boreljov odgovor na poslaničko pitanje objavljen je u četvrtak, nekoliko dana nakon sukoba tokom vikenda na sjeveru Kosova u kojima je poginuo jedan policajac.

- Neophodno je da se strane vrate dijalogu koji vodi EU. Obje strane imaju mnogo obaveza koje trebaju ispuniti, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom - rekao je Borelj.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj, u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti. U policijskoj akciji ubijena su i tri napadača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.