NEFORMALNI SAMIT EU

Mišel: EU se mora pripremiti za proširenje, a zemlje kandidati već znaju šta im je činiti

Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u decembru prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. Fena

FENA

6.10.2023

Europska unija mora se pripremiti za proširenje, a zemlje kandidatkinje ispuniti kriterije, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) u petak u Granadi uoči početka neformalnog samita EU-a na kojemu će se otvoriti rasprava o novoj europskoj strategiji.

Mišel je rekao da je samit Europske unije u Granadi "vrlo važan jer će pokrenuti raspravu o strateškoj agendi Europske unije", a rasprava će se voditi u tri smjera.

Odrediti prioritete

- Prvo, što želimo u budućnosti, što će nam biti prioriteti i zajedničke politike, uzimajući u obzir planove o proširenju. Drugo - kako ćemo odlučivati zajedno i treće - kako ćemo plaćati zajedničke politike i inicijative u budućnosti - rekao je predsjednik Europskog vijeća.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile tek prošle godine. Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u decembru prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije, a te odluke je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu. Kosovo i Gruzija imaju status potencijalnog kandidata. Turskoj su blokirani pregovori s Unijom od 2018. i nema naznaka da bi mogli oživjeti.

Provesti reforme

- Proširenje znači da zemlje kandidati moraju provesti reforme, znaju šta moraju učiniti. A Europska unija se mora pripremiti - naglasio je Michel, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će deklaracija sa samita u Granadi sadržavati "pozitivan i otvoren jezik o procesu proširenja Europske unije".

- S obzirom na to da je Hrvatska posljednja ušla u Europsku uniju, i tu je već 10 godina, mi pomažemo svojim znanjem jugoistoku Europe, kao i Ukrajini i Moldaviji - dodao je Plenković.

Da obje strane imaju domaću zadaću, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas.

- Ako zemlje ispune kriterije, bilo bi im pogrešno reći da mi nismo spremni - rekla je Kallas.

Orban optužio EU za "sebičnost"

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se često sukobljava s Briselom, optužio je lidere EU-a za "sebičnost" u odnosu na Gruziju. Kad je Ukrajini i Moldaviji odobren status kandidata, Gruziji je rečeno da ima perspektivu, ali da još nije spremna postati zemlja kandidatkinja.

- To je nepošteno prema vama. A trebamo vas -  rekao je Orban.

Što se tiče članstva Ukrajine u EU-u, Orban ističe da ima puno otvorenih pitanja i sumnji, a jedno od njih je rat u toj zemlji.

- Ako želimo ozbiljno razgovarati o članstvu Ukrajine, trebamo strateški dokument. Moramo znati zašto je dobro integrirati Ukrajinu u Europsku uniju i koje su posljedice toga na poljoprivredu, sigurnost, kohezijski fond - rekao je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.