PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan kritikovao SAD: Partneri su nam kada tako odgovara, a nekada nam ruše letjelice

Kada naše bespilotne letjelice budu oborene, možemo li zaista tvrditi da smo saveznici, upitao je

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

S. S.

11.10.2023

Predsjednik Turske Recep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kritikovao je SAD zbog obaranja turske bespilotne letjelice u Siriji.

- Razmotrite ovo: postoji preko 20 američkih vojnih baza u Siriji. Čemu služe te baze i koje se aktivnosti provode unutar njih? Imamo 23 takve baze u regiji. Nije li bitno da ispitamo ovu situaciju blisko - upitao je Erdoan, koji je još jednom potvrdio navode da SAD stoje iza obaranja letjelice.

- Postavlja se pitanje: nije li Turska američki partner unutar NATO-a? Kako ćemo pomiriti ovu nedosljednost? Ponekad smo partneri kada nam to odgovara, a ponekad se suočavamo s ovakvim postupcima – poručio je Erdoan.

Istakao je da je obeshrabrujuće vidjeti kako SAD istovremeno podržavaju, obučavaju i naoružavaju razne grupe u regiji, a za neke tvrdi da se smatraju i terorističkim organizacijama.

- Te su radnje pridonijele nestabilnoj situaciji u Siriji i širem Bliskom istoku, pretvarajući te regije u arene sukoba. Moramo pomno ispitati i ove pojave. Kada naše bespilotne letjelice budu oborene, možemo li zaista tvrditi da smo saveznici? Takav scenarij nije u skladu s konceptom partnerstva - zaključio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.