RAZBUKTAVA SE SUKOB

Hezbollah ispalio moćnu raketu, Izrael odgovorio napadom

Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama preko libansko-izraelske granice otkako je njegov palestinski saveznik Hamas ušao u rat s Izraelom

Crni dim se diže od izraelskog zračnog napada na predgrađe Aita al-Shaab, libanonskog pograničnog sela. AP

H. J. I.

5.11.2023

Hezbollah je u subotu saopćio da je izveo istovremene napade na izraelske položaje na libanonskoj granici, dok su stanovnici južnog Libana prijavili neke od najžešćih izraelskih napada do sada tokom prekograničnih sukoba koji traju od 8. oktobra.

Izraelska vojska je saopćila da su njeni ratni avioni pogodili ciljeve Hezbollaha kao odgovor na raniji napad sa libanonske teritorije, te da su zračne napade pratili artiljerijskim i tenkovskim granatiranjem.

Hezbollah ispalio moćnu raketu

Libanski izvor upoznat sa napadima Hezbollaha rekao je da je grupa ispalila moćnu raketu koja još nije korištena u borbama, rekavši da je pogodila izraelski položaj preko granice od sela Ayta al-Shaab i Rmeich.

Hezbollah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama preko libansko-izraelske granice otkako je njegov palestinski saveznik Hamas ušao u rat s Izraelom 7. oktobra.

To su najgore borbe na granici od rata 2006. godine, ali su uglavnom bile obuzdane u pograničnom području.

Lider Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah, u svom prvom govoru od početka rata Hamasa i Izrael u petaka, rekao je da će eskalacija na libanskom frontu zavisiti od događaja u Gazi i izraelskih akcija prema Libanu. Također je rekao da dosadašnji napadi na granici “neće biti sve” što će Hezbollah činiti.

Skoro 60 boraca Hezbollaha ubijeno je u razmjeni vatre.

"Današnje granatiranje se pojačalo"

Sigurnosni izvori i svjedoci u Libanu izvijestili su o nekim od najtežih izraelskih udara do sada.

Dva gusta stuba dima su viđena kako se dižu iznad brda u blizini libanskog grada Khiyam na snimku koji je za Reuters podijelio stanovnik Khiyama Soheil Salami, koji je rekao da je područje pogođeno izraelskim zračnim napadom.

- Današnje granatiranje se jako pojačalo, granatiranje od strane otpora i kontra granatiranje od strane Izraelaca - rekao je Fouad Khreis, također govoreći za Reuters iz Khiyama. 

- Četiri granate pale su na periferiju Khiyama, bez povrijeđenih - rekao je on.

Izraelska vojska je saopštila da su među pogođenim ciljevima “teroristička infrastruktura, skladišta raketa i jedinjenja koje koristi” Hezbolah.

Izrael je rekao da nema interesa za sukob na svojoj sjevernoj granici. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je prošlog mjeseca upozorio Hezbollah da ne otvara drugi ratni front, rekavši da će to donijeti izraelske protuudare “nezamislive” veličine koji će izazvati “razaranje” Libanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.