SNAŽNA EKSPLOZIJA

Izraelska vojska nije srušila zgradu Parlamenta u Pojasu Gaze

Srušena zgrada nije zgrada Parlamenta — video je snimljen nešto više od šest kilomentara od lokacije pomenute ustanove

Eksplozija u Gazi. Screenshot

Anadolija

15.11.2023

Iako su Izraelski mediji podijelili snimke za koje su tvrdili da predstavljaju granatiranje i rušenje zgrade Parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze, na dan objave spornog snimka, OSINT istraživači su geolocirali mjesto srušene zgrade u sjeveroistočnoj Gazi — u regionu po imenu Juhar al-Dik — koje su izraelske odrambene snage razorile tokom rata između Izraela i Gaze 2014. godine.

Srušena zgrada nije zgrada Parlamenta — video je snimljen nešto više od šest kilomentara od lokacije pomenute ustanove.

„Snopes” i „AFP” također su potvrdili tu informaciju.

(Prethodno je stajao netačni pasus koji je glasio: Izraelska vojska srušila je zgradu Parlamenta, odnosno Zakonodavnog vijeća u blokiranom Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Izraelski mediji podijelili su snimke trenutka kada je u zgradi Parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze došlo do snažne eksplozije.

Na snimku se vidi da se zgrada Parlamenta srušila uz ogromnu eksploziju i da su se gusti oblaci prašine podigli u vazduh.)

Podsjećamo, izraelska vojska saopštila je 14. novembra da je preuzela „Hamasov parlament, zgradu vlade, sjedište policije Hamasa i inženjerski fakultet koji je služio kao institut za proizvodnju i razvoj oružja”.

(Prethodno je stajao netačan pasus koji je glasio: Izraelska vojska se još nije oglasila povodom rušenja zgrade. Ranije je saopćeno da su izraelske snage zauzele zgradu Parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze.)

Svjetski mediji kao i „Dnevni avaz“ nisu mogli potvrditi autentičnost ovog videa. 

(Ova rečenica je naknadno dodana nakon analize Istinomera).

Napomena: Na ovom tekstu je izmijenjen naslov. Prvobitni je glasio: Izraelska vojska srušila zgradu Parlamenta u Pojasu Gaze? 

Napomena: Nakon analize fact-checkera promijenjen je i podnaslov. Prvobitni je glasio: Izraelski mediji podijelili su snimke trenutka kada je u zgradi Parlamenta na sjeveru Pojasa Gaze došlo do snažne eksplozije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.