AMERIČKI MILIJARDER

Bijela kuća optužila Ilona Maska, tvrdi da širi groznu antisemitsku laž

Navode da ponavlja "gnusne" antisemitske laži na svojoj društvenoj mreži

Mask: Uputio antisemitske poruke. Facebook

E. Ć.

17.11.2023

Bijela kuća optužila je američkog milijardera i vlasnika Tesle i platforme X Ilona Maska (Elon Musk) za ponavljanje "gnusne" antisemitske laži na svojoj društvenoj mreži, prenosi Reuters.

- Neprihvatljivo je ponavljati gnusnu laž iza najfatalnijeg čina antisemitizma u američkoj historiji u bilo kojem trenutku, a kamoli mjesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za židovski narod od Holokausta - rekao je glasnogovornik Bijele kuće Endrju Bejts (Andrew Bates).

Izvršna direktorica X-a Linda Jakarino (Yaccarino) napisala je jučer: 

- Kada je riječ o ovoj platformi, X je također bio izuzetno jasan u vezi s našim naporima u borbi protiv antisemitizma i diskriminacije. Za to nema mjesta nigdje u svijetu, ružno je i pogrešno. 

IBM, međunarodni računalni gigant, saopštio je u četvrtak da je odmah obustavio sve reklame na X-u nakon što je izvještaj pokazao da su njegovi oglasi postavljeni pored sadržaja koji promiče Adolfa Hitlera i Nacističku stranku. 

I drugi su oglašivači pobjegli s platforme otkako ju je Mask kupio u oktobru 2022. i smanjio moderiranje sadržaja, što je rezultiralo naglim porastom govora mržnje na X-u, rekle su skupine za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.