TOKOM PROŠLE SEDMICE

Svjetske berze snažno porasle

Popustila inflacija u SAD

Ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen. Platforma X

H. J. I.

19.11.2023

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle jer inflacijski pritisci u SAD i drugim zapadnim zemljama popuštaju, pa ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1.9 posto, na 34.947 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2.2 posto, na 4.514 bodova, a Nasdaq indeks 2.4 posto, na 14.125 bodova.

Većina tih dobitaka zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica u utorak, kada je objavljeno da je u SAD u oktobru stopa inflacije skliznula na 3.2 posto, s 3.7 posto u septembru. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku.

Relativno stabilan rast

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da ekonomija i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjegla recesiju. Od marta prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5.25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju.

No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

- Potpuno je jasno da su ovi podaci potaknuli snažan rast cijena dionica. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku kako bi rast potrošačkih cijena oslabio - kaže Kreg Fer (Craig Fehr), strateg u kompaniji Edward Jones.

No, nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, u ostatku sedmice trgovalo se oprezno. Povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast ekonomije i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

Cijene dionica porasle i na evropskim berzama

 -Posljednjih dana tržište pokreće natezanje između onih koji žele pokupiti dobit s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica početkom sedmice, i onih koji smatraju da je dobra prilika za kupnju - objašnjava Brajan Jakobsen (Brian Jacobsen), ekonomista u kompaniji Annex Wealth Management.

U idućem periodu kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u maju iduće godine.

I na evropskim su berzama cijene dionica porasle, zahvaljujući popuštanju inflacije u eurozoni. Prema izvještaju Eurostata, u tom je bloku inflacija u oktobru iznosila 2.9 posto, znatno manje u odnosu na septembarskih 4.3 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je prošle sedmice 1.95 posto, na 7.504 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4.5 posto, na 15.919 bodova, a pariški CAC 2.7 posto, na 7.233 boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.